Liturghie arhierească la Țentea

Ion Radu Zăgreanu

Duminică, 10 septembrie 2017, la Țentea, în biserica greco-catolică cu hramul ,,Nașterea Preacuratei Fecioara Maria”, din această localitate, a avut loc sfințirea picturii interioare a lăcașului de cult, în prezența PS Florentin Crihălmeanu. Noua biserică a fost sfințită în 28 august 2005 de către Episcopului Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
PS Florentin Crihălmeanu a fost întâmpinat de un grup de 25 de preoți, în frunte cu preotul paroh Vasile Sabo, originar din Țentea, și profesor la Seminarul ,,Inochentie Micu Clain” din Cluj-Napoca, de primarul comunei Chiochiș, domnul Vasile Silași, de credincioși.
Eleva Maria Mureșan, îmbrăcată în costum național, a ieșit înaintea înaltului oaspete cu pâine și sare, apoi a recitat poezia ,,Rugăciune” a lui Mihai Eminescu. Pr. protopop Felician Neagoș din Beclean în cuvintele de bun venit a asociat sezonul roadelor autumnale cu rodirea interioară a credinței, iar PS Florentin Crihălmeanu a binecuvântat pe cei prezenți, i-a îndemnat să-și întărească tăria în credință, iar pe domnului primar Vasile Silași l-a rugat să insufle ,,curaj și tărie” locuitorilor comunei.
S-a sfințit pictura interioară a bisericii, realizată de artistul Marian Furtună. A urmat Sfânta Liturghie. În predica sa, PS Florentin Crihălmeanu a dezbătut temele evangheliei duminicale și fiindcă ne aflăm în preajma sărbătorii ,,Sfintei Cruci”, i-a îndrumat pe credincioși să privească spre cruce cu încredere, fiindcă ,,ea ne poate vindeca de mușcătura păcatului și a morții”. Crucea este ,,semnul iubirii lui Dumnezeu față de noi”. A făcut o caldă invitație credincioșilor de a citi zilnic ,,scrisoare de dragoste pentru noi, a lui Dumnezeu”, Evanghelia, să adăugăm hranei trupești și hrana spirituală. Prin credință ,,viața noastră are sens ascendent”, iar în momentele de cumpănă să spunem asemenea Cardinalului Iuliu Hossu, de la consacrarea căruia ca episcop, se împlinesc anul acesta o sută de ani, ,,Credința noastră este viața noastră”.
La sfârșitul liturghiei, preotul paroh Vasile Sabo a mulțumit PS Florentin Crihălmeanu pentru prezența sa la această sărbătoare, pe credincioși i-a invitat să-și zidească ,,bisericile interioare ale sufletului”. A mulțumit artistului Marian Furtună, domnului Felician Papiu, pentru ajutorul dat pentru unele lucrări la biserică, autorităților locale, preoților concelebranți, corului teologilor, călugărițelor, credincioșilor și celor care au contribuit ca evenimentul de astăzi să poată avea loc. I-a dăruit PS câteva obiecte religioase. PS Florentin Crihălmeanu a mulțumit preotului Vasile Sabo pentru invitația făcută, a mulțumit în mod special confratelui ortodox, preotul Paul Mihai Drența, paroh în Țentea, pentru prezența lui la Sfânta Liturghie, considerând acest fapt ca o ,,sămânță a împăcării” între bisericile cele două biserici surori. A acordat diploma și distincția ,,Iuliu Hossu” domnului primar Vasile Silași, domnilor Maxim Pop, Ioan Haiduc, Emil Moldovan, Mihai Gheorghiță, Vlad Moldovan, doamnei Silviei Gherman, iar preotului Paul Mihai Drența i-a dăruit o carte.
Credincioșii prezenți au fost invitați la o agapă frățească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5