Pelerinaj la Mănăstirea ,,Coborârea Spiritului Sfânt” din Molişet

Deşi hramul Mănăstirii ,,Coborârea Spiritului Sfânt” din Molişet coincide cu Rusaliile, el se ţine în prima duminică după această mare sărbătoare creştină, în duminica Tuturor Sfinţilor. Şi în anul acesta prăznuirea hramului acestei mănăstiri s-a desfăşurat în prezenta PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. A descinde la Mănăstirea de la Molişet înseamnă un pelerinaj în care verdele crud bacovian, dealurile acoperite de păduri, susurul pârâului care trece prin faţa bisericuţei de lemn, îţi stimulează trăirea spiritual pe care ai adus-o de acasă, din tumultul frecuşurilor cotidiene. Întâlneşti aici credinţa sinceră şi puternică a oamenilor simpli, locuitori ai acestor văi. Te încântă şi pigmentarea peisajului uman cu tradiţionalele costume populare. Călugării mănăstirii, aparţinând Ordinului Sfântului Vasile cel Mare s-au pregătit cu sârguinţă ca să-şi întâmpine pelerinii, pe preoţi,şi pe PS Florentin Crihălmeanu.
Sărbătoarea hramului mănăstirii a debutat cu Liturghia Arhierească, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu împreună cu un grup de preoţi. La această manifestare religioasă a participat şi un grup de călugăriţe, au asistat, primarul comunei Târlişua, Vlăduţ Purja, şi senatorul Ioan Deneş.
În predica sa, PS Florentin Crihălmeanu a evidenţiat rolul sfinţeniei spre care credincioşii sunt chemaţi, ca,,o garanţie a drumului spre veşnicie”. S-a descris ,,şirul sfinţilor”, al martirilor, al mărturisitorilor, din cele mai vechi timpuri, până la martirii timpului modern, exemplificându-se concret prin cei şapte episcopi greco-catolici, morţi în faimă de martiri, în timpul opresiunii comuniste: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu. Exemplul cel mai luminos, a adăugat PS Florentin Crihălmeanu, l-a oferit Episcopul Iuliu Hossu, care ademenit fiind cu demnitatea religioasă de mitropolit la Iaşi şi apoi de patriarhal României, a dat următorul răspuns: ,,Credinţa noastră este viaţa noastră”, o definiţie exemplară a sfinţeniei. PS Florentin Crihălmeanu i-a îndemnat pe pelerini să urmeze modelul sfinţilor.
Liturghia s-a încheiat prin rugăciunea pentru beatificarea celor şapte episcopi martiri, menţionaţi mai sus. PS Florentin Crihălmeanu i-a invitat pe credincioşi să vină şi anul viitor la Molişet, amintind că în urmă cu 22 de ani a fost sfinţită bisericuţa de lemn a mănăstirii,în prezenţa Arhiepiscopului George Guţiu şi a Cardinalului Lucian Mureşan, pe atunci, Episcop de Maramureş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii Greco-Catolice din Beclean, ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Protoegumenul Ioan Laurian a mulţumit PS Florentin Crihălmeanu pentru participarea PS la hramul mănăstirii, confraţilor întru Cristos, pelerinilor.
Protoegumenul Augustin a subliniat spiritul de comuniune al credincioşilor. Hramul mănăstiri s-a încheiat printr-o agapă frăţească. Apoi, pelerinii s-au îndreptat spre localităţile lor, mai întăriţi în credinţă, mai încrezători în Biserica lor, persecutată încă şi în prezent.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5