A LUAT FIINŢĂ O NOUĂ SOCIETATE CULTURALĂ BÂRGĂUANĂ, „SPERANŢA REÎNVIATĂ”

La propunerea profesorului Adrian Mănarcă, un grup de iniţiativă s-a întâlnit, joi 7 august ora 18, la Mijlocenii Bârgăului în scopul înfiinţării unei societăţi culturale a pensionarilor din Valea Bârgăului, întitulate „Speranţa reînviată”.

Scopul principal al societăţii constă în evaluarea şi revitalizarea valorilor culturale ale Văii Bârgăului, prin abordarea unor subiecte din: istorie, cultură, literatură, muzică cultă, folclor, pictură, artă plastică, religie, personalităţi, turism şi alte acţiuni, cu rol educativ şi scop de socializare. Se vor susţine comunicări şi se vor realiza proiecte, care vor fi prezentate unui colectiv mai larg, urmând a fi publicate şi în „Gazeta de Bârgău”, găzduită, lunar, de cotidianul Răsunetul.

Societatea este apolitică şi are caracter cultural.

Prima întâlnire a fost găzduită, cu deosebită amabilitate, de familia Blaga, administratoare a S.C. BLADOCART S.R.L. Mijlocenii Bârgăului, unde se vor desfăşura şi următoarele întâlniri, în prima zi de joi a fiecărei luni.

Grupul de iniţiativă al pensionarilor bârgăuani, fondatori ai noii societăţi culturale întitulate „Speranţa reînviată”, s-au întrunit, joi 4 septembrie 2008, pentru a doua oară, în prima joi din lună la ora 18, conform înţelegerii iniţiale, în primitoarea casă a familiei Blaga din Mijlocenii Bârgăului.

Scopul principal al societăţii constă în evaluarea şi revitalizarea valorilor culturale ale Văii Bârgăului, prin abordarea unor subiecte din: istorie, cultură, literatură, muzică cultă, folclor, pictură, artă plastică, religie, personalităţi, turism şi alte acţiuni, cu rol educativ şi scop de socializare.

Încă de la prima întâlnire, care a debutat cu probleme organizatorice, s-a trecut la întocmirea unui program, dar a fost susţinută, de către subsemnatul şi o primă informare despre trecutul aşezărilor bârgăuane.

La cea de a doua întâlnire au fost prezentate scurte comunicări, despre sărbătorirea Naşterii Fecioarei Maria, de către preotul Dumitru Pugna, din Susenii Bârgăului şi despre istoricul învăţământului, în Valea Bârgăului, de către prof. Leonida Ştefănescu, fost profesor la Liceul din Prundu Bârgăului şi inspector şcolar şef al judeţului. Cele două subiecte au scos la iveală faptul că şi în Valea Bârgăului biserica a mers mână în mână cu şcoala. Despre satul lui Blaga şi despre icoane a vorbit profesorul Remus Deac, din Rusu Bârgăului.

La toate acestea se pot adăuga cuvintele poetului Lucian Blaga: „Puterea şi frumuseţea sunt bucuriile tinereţii, înţelepciunea este podoaba bătrâneţii.”

Noua societate culturală invită pensionarii localităţilor din Valea Bârgăului, dar şi pe intelectualii care se vor bucura, în curând, de această nepreţuită libertate, precum şi pe toţi cei cu suflet bârgăuan, să participe, în fiecare primă joi a lunii, ora 18, la întrunirile „Speranţei reînviate”, în Mijlocenii Bârgăului. Persoană de contact: Livia Blaga, tel. 0263.265.232, mobil. 0733.035.031.

Vă aşteptăm la următoarea întrunire pe 2 octombrie 2008.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5