Lucrări de consolidări de mal şi reprofilare albie, de peste 4 milioane lei, la Tiha Bârgăului

În perioada iulie-decembrie 2019, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a derulat, în regim de urgenţă, 20 de lucrări de investiţii de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii, dintre care 13 în Bistriţa-Năsăud, în valoare totală de 149.175.000 lei, a precizat directorul instituţiei, ing. Ioana Diaconescu, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.  Potrivit acesteia, în cadrul celor 13 lucrări de investitii din judeţul nostru au fost executate 50.800 m reprofilare de albie, 41.660 m de consolidare de mal, 77 bucăţi praguri de fund, 3 praguri cădere şi 3 staţii hidrometrice.

O astfel de lucrare de anvergură a fost derulată în comuna Tiha Bârgăului, unde, după cum remarca şeful APA Someş-Tisa, a fost pusă în siguranţă clădirea unde se desfăşoară cursurile after school, aflată în apropierea malului.

Valoarea totzală a investiţiei a fost de 5.000.000 lei, fiind realizate lucrări de reprofilare albie pe 2.000 m, consolidare de mal pe o lungime de 1.000 metri şi şase praguri de fund. Lucrările au fost încheiate, scopul investiţiei fiind acela de asigurare a secțiunii de scurgere a cursului de apă afectat de inundații, precum și consolidarea malului în punctele critice.

De altfel, Bistriţa-Năsăud a fost unul din judeţele cele mai afectate de fenomenele hidro-meteorologice din primăvara anului 2019, cu creșteri semnificative de niveluri și debite, care au condus la producerea unor importante pagube materiale. Prin H.G. nr. 441/25 iunie 2019  - în mandatul fostului ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş - s-au promovat în regim de urgență lucrări de refacere a construcțiilor hidrotehnice, precum și lucrări pentru amenajarea albiilor în vederea reducerii efectelor negative produse de inundații, evitarea de pierderi de vieți omenești, pagube materiale semnificative, în 16 judeţe, în valoare totală de 194.606 mii lei.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5