Ioan Deneş: În Bistriţa-Năsăud, Ministerul Apelor şi Pădurilor are proiecte de 173 milioane lei. Din această toamnă, începe golirea treptată a acumulării Colibiţa

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul Ministerului Apelor şi Pădurilor sunt în derulare 49 de proiecte prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM), dintre care 17 vor fi aprobate spre finanţare anul acesta. Bistriţa-Năsăud este inclusă cu două proiecte majore, cu finanţare prin POIM.

         „Unul dintre proiecte este într-o fază avansată, de a începe lucrările. Este vorba de Mărirea gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa. Valoarea totală a investiţiei, cu TVA, este de 27,8 milioane euro. Valoarea alocată în 2018 pentru asistenţă tehnică este de 713 miii euro, contractul de asistenţă tehnică este semnat din a doua parte a lunii august. Ne propunem ca la Acumularea Colibiţa, în anul acesta, să începem golirea barajului. Bineînţeles, din primăvară, din momentul în care ne dă voie timpul, să începem lucrările la acest baraj”, a menţionat ministrul Deneş.

         Oficialul guvernamental a adăugat că pe lângă lucrările efective de la baraj, vor fi efectuate lucrări şi în aval, până la momentul în care râul Bistriţa se varsă în Şieu. „Tot cursul râului Bistriţa va fi amenajat, vor fi lucrări hidrotehnice, astfel încât acest râu să fie un râu care să nu prezinte vreun pericol. În momentul în care proiectantul va avea soluţiile creionate, voi face o întâlnire între autorităţile publice judeţene, autorităţile locale de pe Valea Bârgăului, primari, specialişti, reprezentanţii de la Administraţia Bazinală Someş-Tisa şi vom discuta soluţiile tehnice propuse, astfel încât să fie în conformitate cu nevoile pe care le au comunităţile locale”, a mai menţionat ministrul Ioan Deneş.

         Un alt proiect major finanţat prin POIM, în valoare de 38,5 milioane euro, prevede Amenajare Vale Ilişua aval de confluenţa cu Valea Strâmbă, proiect care ar putea debuta în toamna anului viitor.

         Valoarea totală a lucrărilor, prin Ministerul Apelor şi Pădurilor, în judeţul  Bistriţa-Năsăud este de 173 milioane lei, dintre care pe „Ape” sunt de 171,3 milioane lei, iar pe „Păduri” de 1,7 milioane lei, a mai spus ministrul Ioan Deneş. „Alocat în 2018, prin MAP, este suma de 5,2 milioane lei, din care pentru Apele Române 4,9 milioane lei şi prin Garda Forestieră Cluj – 0,3 milioane lei. (...) În anul 2018 se vor recepţiona, în judeţul Bistriţa-Năsăud, aproximativ 4 km de consolidare de mal şi 1,2 km de reprofilare albie. Obiectivele care se derulează în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt Amenajare râul Someşul Mare în zona localităţii Nimigea de Jos, cu o valoare totală a investiţiei de 9,5 milioane lei. Lucrările au început în 2007, iar până la începutul anului 2018 au fost realizate lucrări de 8,6 milioane lei, şi mai erau de realizat lucrări de 0,9 milioane lei. Finalizăm această lucrare până la sfârşitul anului 2018. O altă investiţie este Amenajare râul Someşul Mare şi afluenţi între Valea Mare şi Leleşti, sector oraş Năsăud, în aval pod rutier DN 17C. Valoarea totală a investiţiei este de 19,7 milioane lei, lucrările au început în 2018. Acolo vom face 2,5 km de regularizare albie şi 1,34 km de apărare de mal. În anul 2018, deşi iniţial era alocată suma de 500.000 lei, la rectificarea făcută în această toamnă, după criteriile de prioritizare de la minister, s-au mai alocat 500.000 lei. În total s-a alocat un milion de lei de la bugetul de stat. Termenul de finalizare este 2019”, a explicat ministrul Ioan Deneş.

Comentarii

19/09/18 10:47
Carcotas

Functie de cati pesti vor fi prinsi ... ? ( Glumesc... )

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5