Lumea folclorului, în doliu

Lumea folclorului este în doliu. A slujit 36 de ani scena Ansamblului „Someşul” Beclean. Anul acesta l-am sărbătorit la 60 de ani. Instructorul coregraf al Ansamblului „Someşul” Beclean, Ioachim Lari a trecut, din păcate, joi, la eternitate, în urma luptei cu cea mai necruţătoare boală a zilelor noastre. Originar din Salva, o străveche vatră a tradiţiei populare româneşti, maestrul Lari s-a născut în 16 iunie 1955, în casa morarului Valer şi a soţiei sale,Floarea. Despre tatăl domniei sale s-a spus că făcea făina cea mai bună de pe Valea Sălăuţei şi toată lumea se ducea la Moara lui Chim. Talentul de jucăuş al feciorului morarului este remarcat încă de la 5 ani şi mai apoi în şcoala primară şi gimnazială de către profesorul George Androne. După absolvirea ciclului gimnazial urmează cursurile Şcolii Profesionale de Chimie de la Turda, pe care o absolvă în 1971, când este angajat la Terapia Cluj. Este şi perioada când debutează ca şi dansator al ansamblurilor „Tulnicul”, „UTC-ului” şi cel „Studenţesc” din Cluj-Napoca. În 1976, se înscrie la Şcoala Populară de Artă din Cluj, la secţia Coregrafie, pe care o absolvă în 1980, după care susţine şi reuşeşte la concursul pentru ocuparea postului de dansator al Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” din Tg.Jiu, unde este angajat ca şi dansator profesionist vreme de 13 ani. Alături de acest ansamblu efectuează numeroase turnee în Polonia, Ungaria, URSS, Iugoslavia, Albania etc., participă la sute de spectacole în ţară, mese festive ale cuplului prezidenţial, în recitaluri la „Cântarea României”. Aici se căsătoreşte cu prima soţie alături de care are primul său copil.
După Revoluţie, glasul satului natal îl cheamă acasă, la Salva , se iveşte apoi un loc vacant de instructor la Casa de Cultură „Radu Săplăcan” din Beclean, pe care îl ocupă din 1992 . O perioadă fructuoasă în care îşi valorifică toate cunoştinţele acumulate la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, învăţându-i, la rândul său, şi pe alţii din tainele acestei nobile meserii. Alături de prof. George Harosa, directorul Casei de Cultură şi echipa de dansatori şi solişti, susţine zeci de spectacole în judeţ şi în ţară şi, de asemenea, onorează invitaţiile la tuneele din străinătate: Republica Moldova, Polonia, Ungaria, Belgia, Croaţia, Franţa, Italia, Turcia, Grecia, Serbia, Cehia etc., unde reprezintă dansul şi cântecul popular românesc cu cinste şi mândrie, punând în scenă peste 100 de suite de dansuri specifice tuturor zonelor etno-folclorice ale ţării. Talentul şi priceperea domniei sale au inspirat zeci de tineri care au trecut pragul Casei de Cultură să iubească şi să aprecieze dansul popular şi totodată să calce pe urmele maestrului Lari, devenind şi ei, la rândul lor, instructori coregrafi. În viaţa personală, instructorul Lari a traversat o perioadă mai dificilă deoarece cea de-a doua soţie, tot dansatoare, a părăsit acestă lume cu dor prea devreme, dar i-a lăsat ca mângâiere pe Andrei, un tânăr talentat într-ale viorii, absolvent al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa şi mare iubitor al meslosului popular românesc.
Acum a trecut şi el pe calea eternităţii, acolo unde se va întâlni cu colegul de scenă George Harosa.
Vestea tristă am primit-o de la artistul Daniel Raţiu. Colectivul Casei de Cultură „Radu Săplăcan“ din Beclean, condusă de prof. Mariana Harosa Moldovan, şi Primăria oraşului Beclean, primar Nicolae Moldovan, regretă trecerea la cele veşnice a celui care a fost un artist icoregraf de valoare. Condoleanţe familiei. Bunul Dumnezeu să îi aşeze sufletul în rândul drepţilor.

Comentarii

11/12/15 21:57
Chiorean Lucica...

L-am cunoscut bine pe LARI,am dansat impreuna,mi-a fost partener in studentie,un om deosebit care punea suflet in tot ceea ce facea;folclorul a fost marea lui pasiune.Condoleante familiei si celor ce i-au fost si vor ramane prietenii lui!!!Dumnezeu sa te odihneasca prieten drag! Acum vei invata ingerii un dans de campie si un calusar....Cinste voua care stiti sa-i onorati memoria!

13/12/15 11:11
GIGI IORDACHESCU

DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE. MEMBRII ANSAMBLULUI FOLCLORIC "ARGESUL" DIN CURTEA DE ARGES SUNT ALATURI DE COLEGII DIN ANSAMBLUL " SOMESUL" DINBECLEAN SI DE FAMILAIA MAESTRULUI COREGRAF
IOACHIM LARI. ANSAMBLUL "ARGESUL" CE A PIERDUT IN LUNA MAI PE MAESTRUL LOR COREGRAF CONSTANTIN ANDUTA DUPA 40 DE ANI DE INSTRUCTOR SI COREGRAF. dUMNEZEU SA II ODIHNEASCA IN PACE SI VOI DANIEL SA DUCETI MAI DEPARTE TRADITIA NOASTRA ROMANEASCA, DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5