Ioachim Lari, 60 de ani de viaţă, 35 de ani în slujba dansului popular

Daniel Raţiu

Se spune că jocul popular, expresie a spiritualităţii satului românesc, declanşează energii nebănuite în fiinţa umană şi te înalţă spre cer. Să slujeşti 36 de ani scena jocului popular românesc nu e puţin lucru, dar e posibil, unde este dorinţă şi pasiune, ca în cazul instructorului coregraf al Ansamblului „Someşul” Beclean, Ioachim Lari. Originar din Salva, o străveche vatră a tradiţiei populare româneşti, maestrul Lari a văzut întâia oară soarele din satul său în 16 iunie 1955, în casa morarului Valer şi a soţiei sale,Floarea. Despre tatăl domniei sale s-a spus că făcea făina cea mai bună de peValea Sălăuţei şi toată lumea se ducea la Moara lui Chim. Talentul de jucăuş al feciorului morarului este remarcat încă de la 5 ani şi mai apoi în şcoala primară şi gimnazială de către profesorul George Androne. După absolvirea ciclului gimnazial urmează cursurile Şcolii Profesionale de Chimie de la Turda, pe care o absolvă în 1971, când este angajat la Terapia Cluj. Este şi perioada când debutează ca şi dansator al ansamblurilor „Tulnicul”, „UTC-ului” şi cel „Studenţesc” din Cluj-Napoca. În 1976, se înscrie la Şcoala Populară de Artă din Cluj, la secţia Coregrafie, pe care o absolvă în 1980, după care susţine şi reuşeşte la concursul pentru ocuparea postului de dansator al Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” din Tg.Jiu, unde este angajat ca şi dansator profesionist vreme de 13 ani. Alături de acest ansamblu efectuează numeroase turnee în Polonia, Ungaria, URSS, Iugoslavia, Albania etc., participă la sute de spectacole în ţară, mese festive ale cuplului prezidenţial, în recitaluri la „Cântarea României”. Aici se căsătoreşte cu prima soţie alături de care are primul său copil.
După Revoluţie, glasul satului natal îl cheamă acasă, la Salva , se iveşte apoi un loc vacant de instructor la Casa de Cultură „Radu Săplăcan” din Beclean, pe care îl ocupă din 1992 până în prezent. O perioadă fructuoasă în care îşi valorifică toate cunoştinţele acumulate la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, învăţându-i, la rândul său, şi pe alţii din tainele acestei nobile meserii. Alături de prof. George Harosa, directorul Casei de Cultură şi echipa de dansatori şi solişti, susţine zeci de spectacole în judeţ şi în ţară şi, de asemenea, onorează invitaţiile la tuneele din străinătate: Republica Moldova, Polonia, Ungaria, Belgia, Croaţia, Franţa, Italia, Turcia, Grecia, Serbia, Cehia etc., unde reprezintă dansul şi cântecul popular românesc cu cinste şi mândrie, punând în scenă peste 100 de suite de dansuri specifice tuturor zonelor etno-folclorice ale ţării. Talentul şi priceperea domniei sale au inspirat zeci de tineri care au trecut pragul Casei de Cultură să iubească şi să aprecieze dansul popular şi totodată să calce pe urmele maestrului Lari, devenind şi ei, la rândul lor, instructori coregrafi. În viaţa personală, instructorul Lari a traversat o perioadă mai dificilă deoarece cea de-a doua soţie, tot dansatoare, a părăsit acestă lume cu dor prea devreme, dar i-a lăsat ca mângâiere pe Andrei, un tânăr talentat într-ale viorii, absolvent al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa şi mare iubitor al meslosului popular românesc.
Miercuri, de la ora 19.00, în cadrul emisiunii „Astăzi Sărbătorim”, realizată de Menuţ Maximinian la AS TV, Ioachim Lari va fi sărbătorit de Ansamblul „Someşul” din Beclean cu cântec, joc, dar şi cu tort şi şampanie.
În ceas aniversar, conducerea Casei de Cultură „Radu Săplăcan“ din Beclean, condusă de prof. Mariana Harosa Moldovan, colectivul artistic şi Primăria oraşului Beclean, primar Nicolae Moldovan, îi urează maestrului Ioachim Lari viaţă lungă şi frumoasă, multă sănătate şi putere de muncă. La mulţi ani!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5