Maialul elevilor năsăudeni

O nouă ediţie a Maialului elevilor năsăudeni, manifestare care datează încă din anul 1876, se va desfăşura anul acesta duminică, 9 mai. Acţiunea este continuată în fiecare an de Colegiul Naţional „George Coşbuc” căruia i s-au alăturat şi celelalte şcoli din oraşul Năsăud, susţinute de Consiliul Local şi Primăria oraşului. Manifestarea îşi trage „seva” din anii de după reprimarea Revoluţiei de la 1848, când, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, a avut loc Marea Adunare, unde paşoptiştii au manifestat pentru protejarea Limbii române, limba maternă a tuturor românilor din Transilvania, izbutind acest lucru.

În amintirea acestui act istoric, Liceul Grăniceresc din Năsăud organizează Maialul în 1876, continuat şi de elevii şi dascălii din anii următori ai liceului care a luat numele bardului de la Hordou, păstrând cu sfinţenie tradiţia.

Aşadar, duminică, 9 mai, toată suflarea năsăudeană se întruneşte în curtea Colegiului Naţional „George Coşbuc”, de unde se dă semnalul de plecare pe străzile urbei, începând cu ora 10.45, la parada portului popular, în frunte cu fanfara Garnizoanei Bistriţa. După o defilare a elevilor pe străzile principale, alaiul se va opri în faţa Primăriei oraşului unde vor dansa, cânta, etalându-şi frumoasele costume populare autentice. De la ora 12.15 se vor desfăşura, în paralel, activităţile ce cuprind: premierea olimpicilor de către Consiliul Local Năsăud, pe scena de lângă Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”; concursul judeţean de karting – ediţia a II-a, cu participarea cluburilor copiilor, pe traseul din Piaţa Unirii; apoi va urma demonstraţia de taekwondo prezentată de clubul „Ilyo” Năsăud.

Totul va culmina cu un amplu program artistic susţinut de formaţiile Colegiului Naţional „George Coşbuc”, Şcolii Generale „Mihai Eminescu”; Grupului Şcolar Economic, Grupului Şcolar Silvic, alături de ansamblurile Şcolii Generale „Tiberiu Moraru” Salva; Grupului Şcolar din Telciu, Şcolii Generale „Iacob şi Ioachim Mureşanu” Rebrişoara şi a Şcolii Generale din REbra.

Aşadar, cu mic cu mare, duminică, 9 mai, începând cu ora 10.45, la Maialul elevilor năsăudeni!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5