Zilele Năsăudului – Ediţia a X-a

Oraşul Academicienilor, Năsăud, este în sărbătoare. În organizarea Primăriei, Consiliului Local şi a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, „Zilele Năsăudului” au ajuns la ediţia a X-a în 2011, după ce în 2010, din cauza crizei, nu s-au putut desfăşura conform tradiţiei. Prima din cele cinci zile de sărbătoare a năsăudenilor a debutat duminică, 29 mai, cu tradiţionalul „Maial” al elevilor, care a ajuns la a 135-a ediţie.

Maialul elevilor năsăudeni

Această străveche manifestare a elevilor năsăudeni, care este integrată, începând cu 2000 în Zilele Năsăudului, îşi are obârşia în anii „paşoptişti”, când românii din Transilvania luptau pentru păstrarea limbii române – limba maternă folosită în Liceul grăniceresc din Năsăud, printre puţinele care au reuşit acesta, în perioada de când pământul românesc transilvan a fost răpit de Ungaria hortistă.

Primul Malai s-a organizat în anul 1876, fiind continuat an de an până în zilele actuale, întrerupându-se doar între anii 1940-1944 şi 1949-1959. Spectacolul de Maial reuneşte elevii şcolile năsăudene, avându-i invitaţi şi pe elevii din localităţile din împrejurimi şi chiar din judeţe mai îndepărtate. Ca în fiecare an, Colegiul Naţional „George Coşbuc” şi-a primit oaspeţii pe platoul din curte şi, după ora de dirigenţie – şedinţa cu părinţii-tradiţională, a urmat parada portului popular care a transformat străzile Năsăudului într-un adevărat covor multicolor. Coloana elevilor, având în frunte Fanfara militară a Garnizoanei Bistriţa urmaţi de stegarii şi urmaşii grănicerilor (un elev şi o elevă în costume reprezentative ale grănicerilor năsăudeni), a defilat în aplauzele spectatorilor, oprindu-se din loc în loc pentru a dansa „Căluşarul”, „Romana” şi „Someşana”, în acompaniamentul profesorilor Ioan Seni (acordeon) şi Dariu Comes (vioară).

Ajunşi în faţa Primăriei oraşului, au fost întâmpinaţi de oficialităţile locale în frunte cu primarul Dumitru Mureşan, de invitaţii de onoare – prefectul Cristian Florian, preşedintele Consiliului Judeţean – Liviu Rusu, vicepreşedintele IGF – prof. univ. dr. Dorel Cosma şi alţii, unde au susţinut recitaluri de joc, dans şi cânt, pe scena amplasată în vecinătatea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, cei mai buni, harnici, merituoşi elevi au fost premiaţi de Consiliul Local şi Primăria oraşului. De asemenea, Despărţământul Astra Năsăud a acordat diplome şi premii pentru autenticitatea costumelor populare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5