Maialul elevilor năsăudeni – cea mai veche sărbătoare populară a zonei

Ca în fiecare an, în luna mai, elevii Ţării Năsăudului îşi cinstesc portul popular şi limba română. Şi duminică, 17 mai, ediţia din acest an a Maialului elevilor năsăudeni, a fost una de excepţie. Sute de elevi, părinţi, bunici, profesori au îmbrăcat costumul popular al străbunilor şi au pornit pe străzile „Oraşului Academicienilor”, acordându-i locul de cinste pe care-l merită.
În organizarea CN „George Coşbuc”, cu sprijinul administraţiei locale, cu participarea la menţinerea ordinii a poliţiştilor, jandarmilor, a pompierilor şi SMURD-ului local, coloana participanţilor la manifestare a plecat din curtea colegiului, având în frunte fanfara Garnizoanei din Bistriţa, călăreţii frumos împodobiţi şi stegarii care să amintească de grănicerii năsăudeni care au luptat pentru păstrarea portului, a religiei şi graiului românesc.
În costume multicolore, cu mic cu mare, localnici şi invitaţi, au făcut parada portului pe B-dul Grănicerilor până la statuia Lupa Capitolina (donată năsăudenilor de dr. Gheorghe Traian Dascăl) şi înapoi până la Primăria oraşului, unde au fost aplaudaţi de conducerea urbei, consilieri locali, politicieni de la judeţ (consilieri judeţeni, deputaţi şi senatori) care au onorat cu prezenţa.
Maialul a continuat în curtea CN „George Coşbuc”, unde elevii merituoşi au fost răsplătiţi cu diplome şi premii din partea edililor, a Consiliului Local Năsăud. De asemenea, au fost premiaţi şi cei cu costumele populare autentice.
Atât primarul, prof. Mircea Romocea, cât şi directorul C. N. „George Coşbuc”, prof. Dorel Alexandru Coc, au mulţumit pentru paticipare, felicitându-i pe elevii care au obţinut rezultate meritorii la învăţătură, dar şi pentru autenticitatea costumelor populare. Directorul colegiului a făcut un scurt istoric al Maialului, amintind că îşi are rădăcinile pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, când, în 1848, „paşoptiştii” luptau pentru drepturile şi libertăţile fireşti ale românilor. La Năsăud, Maialul – manifestarea tinereţii şi a libertăţii – a fost sărbătorit fără întrerupere de 147 ani, prima dată fiind în 1868. A fost întrerupt doar între anii 1940-1944, când Năsăudul a fost răpit de Ungaria hortistă şi între anii 1949-1959, pe timpul regimului totalitatist comunist, impus cu forţa.
Maialul – zi a bucuriei şi tinereţii – a continuat până spre seară, pe scenă evoluând ansamblurile şcolilor năsăudene „CN „George Coşbuc”, CN Economic, C. Silvic „Transilvania”, Şcoala Gimnazială „M. Eminescu”, a şcolilor din Rebrişoara şi Rebra – invitate special la sărbătoarea năsăudenilor. De asemenea, au avut loc şi competiţii sportive, desfăşurate în Sala de sport a Colegiului Economic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5