Managerul cultural al anului este Ioan Pintea, spune criticul literar Ion Simuţ

În revista „Familia”, nr. 1/2020, criticul literar Ion Simuţ face un bilanţ cultural al anului 2019 privind cărţile, revistele, editurile, instituţiile şi realizările literare cele mai importante.
La capitolul „Managerul cultural al anului” este numit Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. „A primit și gestionează donații de manuscrise, dactilograme, documente de la Nicolae Manolescu (peste 14.000 de pagini, plus corespondența primită și dactilogramele cu corecturi pentru Istoria critică), Eugen Lovinescu (prin intermediar), Dorin Tudoran, Nicolae Balotă (22.811 de pagini), Mihai Zamfir, Petru Poantă, Dumitru Dinulescu, cărți cu autograf din biblioteca Virgil Ierunca/Monica Lovinescu, cărți reprezentative din bibliotecile personale ale scriitorilor români: Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Viorica Nișcov, Ion Oarcăsu, Zaharia Sângeorzan, Andrei Marga. Sunt așteptate biblioteca Ion Horea și corpusul de scrisori Paul Miron; în 2019, a obținut de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud o clădire adecvată pentru punerea în valoa re a cărții vechi existente în bibliotecă (peste 25.000 de volume: incunabule, carte de patrimoniu, carte rară), clădire care va găzdui manuscrisele, dactilogramele, documentele, cărțile cu autograf. Clădirea se va numi „Casa colecțiilor și a documentelor de patrimoniu” și va avea săli expoziționale, săli de cercetare, toate dotate cu infrastructură specifică; casa are și un trecut istorico-cultural: aici a locuit, în ultimii ani de viață, Matei Eminescu, fratele lui Mihai Eminescu; în anul 2020 speră să fie terminate lucrările de restaurare. A fondat filiala „George Coșbuc” în raionul Glodeni, Republica Moldova; a inaugurat statuia George Coșbuc (opera sculptorului Ilarion Voinea) în curtea Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud; a inițiat deschiderea unor biblioteci școlare în zone defavorizate: Valea Tureacului, Viile Tecii; are bibliobuzul Bibliotecii, cu care face deplasări în zonele cele mai îndepărtate din județ, zone în care elevii nu au acces la carte; editează revista „Ipostaze”, o revistă tip arghezian „Bilete de pa pagal”, scrisă de elevi, profesori și bibliotecari; inaugurează Biblioteca Digitală, iar pentru început preconizează digitizarea unor cărți din Fondul de carte veche al Bibliotecii și din biblioteca personală a lui George Coșbuc de la Muzeul Coșbuc; elaborează și va tipări bibliografii Ion Pop Reteganul, Veronica Micle; are în curs de tipărire bibliografia Andrei Mureșanu; în proiectul Biblionex are dialoguri culturale în comunitățile românești de dincolo de graniță: Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Spania; Biblioteca deține și un ”American Shelf”, la deschiderea căruia a participat fostul ambasador al SUA, dl. Hans Klemm. Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud devine o bibliotecă de importanță națională pentru fondul de carte de patrimoniu, pentru manuscrisele deținute, pentru relația privilegiată cu scriitorii și literatura română vie, pentru mobilități în comunitate și pentru alte inițiative de prezență și vizibilitate publică” scrie Simuţ.
Este un lucru semnificativ numirea lui Ioan Pintea ca cel mai bun manager cultural, mai ales că anul acesta Biblioteca bistriţeană marchează 70 de ani de la înfiinţare. Proiectele vor fi ample şi vor conţine, pe lângă achiziţia celor mai importante cărţi ale zilei şi evenimente de rang naţional şi internaţional.
Tot despre preferințele lui Ion Simuț la antologiile de autor îl include pe Ioan Pintea, alături de Nora Iuga, Grete Tartler, Teodor Dună, toţi publicaţi de Editura Cartier în „cel mai semnificativ program de retrospective poetice”. După Chişinău şi Târgul de Carte Gaudeamus Bucureşti, Ioan Pintea va lansa antologia „Faţă către faţă”- poeme alese, 1992-2019, joi, 13 februarie, ora 17, la Librăria Humanitas Cluj.
Reamintim faptul că Ioan Pintea a fost evaluat în luna ianuarie, obţinând nota 9.81 şi câştigând, în urma unui concurs, încă patru ani de manager la Biblioteca Judeţeană.
Îi urăm succes şi-l felicităm pentru modul în care a reuşit să facă din această instituţie una dintre cele mai vizibile din ţară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5