Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” marchează 70 de ani în slujba cititorilor

Anul acesta, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” marchează 70 de ani de existenţă. Deşi este un an greu, cauzat de apariţia pandemiei în viaţa noastră, Biblioteca Judeţeană funcţionează respectând toate regulile impuse de autorităţi pentru siguranţa celor care-i trec pragul, atât la secţiile împrumut cititori, cât şi la sălile de lectură.
Biblioteca Judeţeană este la zi cu achiziţia de carte, aducând titluri la solicitarea secţiilor de împrumut şi a cititorilor, cele mai noi apariţii fiind postate şi pe site-ul instituţiei.
În această perioadă se prelucrează cărţile existente în depozit şi s-a făcut inventarul la Filiala „Andrei Mureşanu”. Biblioteca Judeţeană a tipărit albumul Mihai Zamfir „Despărţirea de manuscrise”. Reamintim faptul că Bibliotecii Judeţene i-au fost donate 5637 pagini, file de manuscrise şi dactilograme ale unuia dintre cie mai importanţi critici şi istorici literari ai ţării – Mihai Zamfir. Dintre manuscrise amintim cele ale volumelor „Scurtă istorie. Panoramă alternativă a literaturii române” (două volume), „Acasă”, „Educaţie târzie – Jurnal indirect” sau „Poveste de iarnă”. Mihai Zamfir este absolvent al Facultății de Filologie a Universității din București, promoția 1962, secția română-portugheză. A fost discipolul profesorului Tudor Vianu. Este specialist în stilistică, istorie literară și literatură comparată și traducător din limba portugheză. Debutul său literar se petrece în 1962, cu articole în revista Contemporanul. În timp, publică literatură de specialitate, dar și literatură beletristică. A fost ambasador al României în Portugalia şi Brazilia. Anul trecut a fost lansat „Amurgul manuscriselor. Album Nicolae Manolescu” (Editura Școala Ardeleană), dedicat acad. Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, în urma donaţiilor pe care acesta le-a făcut Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, peste 14.000 de file de manuscris pe lângă care ne-a mai dăruit şi o parte din Caietele Lovinescu.
Recent, a ieşit de sub tipar şi volumul „Liviu Rebreanu sau paradoxul organicului”, semnat de universitarul clujean Mircea Muthu. Se lucrează la realizarea unui film dedicat scriitorului Aurel Rău, originar de pe meleagurile noastre, de pe Valea Bârgăului. În acelaşi timp, se face documentare în judeţ pentru realizarea unui film dedicat filialelor bistritecii, aflate în centrele pentru tineret (Sângeorz Băi, Maieru, Ilva Mică, Gledin, Bichigiu), Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Chiuza, precum şi în comunităţile româneşti de dincolo de graniţe (Chişinău şi Glodeni).
Sunt pregătite 5000 de volume din donaţii pentru o viitoare bibliotecă în judeţ, conducerea instituţiei aşteptând solicitări de la primari şi de la şcoli în acest sens.
În colaborare cu Biblioteca Judeţeană Kajoni Janos din Miercurea Ciuc, se pregăteşte un eveniment dedicat lui Ioan Căianu, originar de pe meleagurile noastre, de pe Valea Ţibleşului.
Cei 70 de ani ai Bibliotecii Judeţene vor fi marcaţi prin elaborarea unui album document şi a unui film care va vorbi despre prezenţa bibliotecilor în judeţul nostru şi înainte de anul 1950.
Expoziţiile de carte realizate de secţiile bibliotecii, dedicate unor aniversări şi evenimente istorice, se continuă. Biblioteca a primit, pentru viitoarea Casă a Colecţiilor, o donaţie a lui Radu Călin Cristea, peste 1500 de volume şi cărţi cu autograf de la mari scriitori români fiind aduse de la Bucureşti şi expuse în Sala „Nicolae Manolescu”. Printre preocupările de acum amintim şi arhivarea corespondenţei Cornel Cotuţiu, elaborarea şi documentarea în vederea publicării bibliografiei Andrei Mureşanu, realizarea afişelor pentru cărţile din Colecţia de Carte veche a bibliotecii pentru a fi introduse în Patrimoniul Cultural Naţional.
Biblioteca Judeţeană a donat, recent, peste 600 de volume Bibliotecii Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa.
Se continuă prelucrarea corespondenţei Coşbuc, proiect derulat în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române. Digitizarea cărţilor din colecţia personală a lui Coşbuc este un alt aspect, în curând acestea putând fi citite pe site-ul instituţiei.
De asemenea, biblioteca a avut iniţiativa şi este implicată, în parteneriat cu Primăria Măgura Ilvei, în proiectul dedicat Cimitirului Militar din Pasul Rotunda.
Se aşteaptă vremurile în care Biblioteca, mai ales că este într-un an aniversar, să-şi poată relua proiectele cu bibliobusul, târgurile de carte, lansările, activităţile mari programate şi sistate din cauza coronavirusului.
La început de an, instituţia manageriată de Ioan Pintea, a fost menţionată de istoricul literar Ion Simuţ în revista „Familia”, nr. 1/2020, într-un bilanţ cultural al anului 2019 privind cărţile, revistele, editurile, instituţiile şi realizările literare cele mai importante.
La capitolul „Managerul cultural al anului” este numit Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. „A primit și gestionează donații de manuscrise, dactilograme, documente de la Nicolae Manolescu (peste 14.000 de pagini, plus corespondența primită și dactilogramele cu corecturi pentru Istoria critică), Eugen Lovinescu (prin intermediar), Dorin Tudoran, Nicolae Balotă (22.811 de pagini), Mihai Zamfir, Petru Poantă, Dumitru Dinulescu, cărți cu autograf din biblioteca Virgil Ierunca/Monica Lovinescu, cărți reprezentative din bibliotecile personale ale scriitorilor români: Ion Marin Sadoveanu, Nicolae Manolescu, Viorica Nișcov, Ion Oarcăsu, Zaharia Sângeorzan, Andrei Marga. Sunt așteptate biblioteca Ion Horea și corpusul de scrisori Paul Miron; în 2019, a obținut de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud o clădire adecvată pentru punerea în valoa re a cărții vechi existente în bibliotecă (peste 25.000 de volume: incunabule, carte de patrimoniu, carte rară), clădire care va găzdui manuscrisele, dactilogramele, documentele, cărțile cu autograf. Clădirea se va numi „Casa colecțiilor și a documentelor de patrimoniu” și va avea săli expoziționale, săli de cercetare, toate dotate cu infrastructură specifică; casa are și un trecut istorico-cultural: aici a locuit, în ultimii ani de viață, Matei Eminescu, fratele lui Mihai Eminescu; în anul 2020 speră să fie terminate lucrările de restaurare. A fondat filiala „George Coșbuc” în raionul Glodeni, Republica Moldova; a inaugurat statuia George Coșbuc (opera sculptorului Ilarion Voinea) în curtea Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud; a inițiat deschiderea unor biblioteci școlare în zone defavorizate: Valea Tureacului, Viile Tecii; are bibliobuzul Bibliotecii, cu care face deplasări în zonele cele mai îndepărtate din județ, zone în care elevii nu au acces la carte; editează revista „Ipostaze”, o revistă tip arghezian „Bilete de pa pagal”, scrisă de elevi, profesori și bibliotecari; inaugurează Biblioteca Digitală, iar pentru început preconizează digitizarea unor cărți din Fondul de carte veche al Bibliotecii și din biblioteca personală a lui George Coșbuc de la Muzeul Coșbuc; elaborează și va tipări bibliografii Ion Pop Reteganul, Veronica Micle; are în curs de tipărire bibliografia Andrei Mureșanu; în proiectul Biblionex are dialoguri culturale în comunitățile românești de dincolo de graniță: Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Spania; Biblioteca deține și un ”American Shelf”, la deschiderea căruia a participat fostul ambasador al SUA, dl. Hans Klemm. Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud devine o bibliotecă de importanță națională pentru fondul de carte de patrimoniu, pentru manuscrisele deținute, pentru relația privilegiată cu scriitorii și literatura română vie, pentru mobilități în comunitate și pentru alte inițiative de prezență și vizibilitate publică” scrie Simuţ.
Este un lucru semnificativ numirea lui Ioan Pintea ca cel mai bun manager cultural, mai ales că anul acesta Biblioteca bistriţeană marchează 70 de ani de la înfiinţare.
Tot despre preferințele lui Ion Simuț la antologiile de autor îl include pe Ioan Pintea, alături de Nora Iuga, Grete Tartler, Teodor Dună, toţi publicaţi de Editura Cartier în „cel mai semnificativ program de retrospective poetice”. După Chişinău şi Târgul de Carte Gaudeamus Bucureşti, Ioan Pintea a lansat antologia „Faţă către faţă”- poeme alese, 1992-2019, la Librăria Humanitas Cluj. Are în acelaşi timp cronici favorabile în cele mai importante reviste literare.
Îi urăm succes în continuare managerului Ioan Pintea şi-l felicităm pentru modul în care a reuşit să facă din această instituţie una dintre cele mai vizibile din ţară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5