Marele Eminescu sărbătorit în diaspora românească de la capătul lumii

La Vancouver, în marea metropolă din provincia British Columbia - Canada situată la capătul lumii, pe malul Pacificului s-a constituit și ființează o comunitate românească importantă. Aceasta dispune de șapte biserici: trei ortodoxe și patru aparținând  cultelor neocreștine penticostal și baptist. Toate acestea promovează credința, cultura, tradițiile, portul, folclorul valorile  caracteristice spiritualității românești, armonia, buna înțelegere, toleranța între oameni. Stau mărturie în  acest sens multiplele inițiative, acțiuni și activități  desfășurate permanent cu o deosebită osârdie și iscusință.

Astfel, la 12 iunie 2022, la Biserica Ortodoxă Română cu Hramul “Sfântul Nicolae” a avut loc dezvelirea și sfințirea bustului marelui nostru poet național Mihai Eminescu, opera sculptorului Gheorghe Alupoaie realizat la inițiativa vrednicului Părinte paroh Corneliu Iulian Dragomir. Acesta e dispus pe un soclu de granit masiv de culoare verde tropical provenit din India cântărind 8387 kg, pe care sunt grevate poezia " Rugăciune" și portretul poetului.

Ilustrative pentru munca laborioasă desfășurată aici pentru promovarea României și a valorilor sale sunt și câteva din spicuirile cuprinse în Programul activităților religioase și artistice organizate și desfășurate de Biserica Ortodoxă Română cu Hramul “Sfântul Nicolae”, la inițiativa Părintelui paroh Nicolae Lăpuște, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Părintele Nicu Liuță, parohul Bisericii Ortodoxe Române cu Hramul “Sfântul Gheorghe” își valorifică talentul și calitățile intelectuale și artistice cu care a fost hărăzit de Cel de Sus și prin realizarea unor lucrări ce încântă privirea și înnobilează sufletul, ce au fost apreciate cu ocazia unor expoziții organizate în țara de adopție și în afara acesteia.

Toate acțiunile enunțate la care ne-am referit foarte succinct,  ce au presupus și presupun de numai multe investiții de inteligență dar și de ordin financiar s-au dovedit și se dovedesc a fi activități importante și demne de apreciat pentru care autorii merită cuvenitele felicitări și mulțumiri. Totodată pot constitui surse de inspirație chiar pentru activitatea unor instituții și autorități din țară finanțate din bani publici. Marele Eminescu e valoros și de folos și din acest punct de vedere pentru că ne învață indirect cum să ne organizăm mai bine viața și activitatea.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5