La noi

Mde!... Mda! (3)

Cornel Cotuțiu

Apoi, dară… nici unele organisme, foruri, puteri internaționale – dragu moșului -, nu-s mai breze decât ale noastre, atunci când se motroșesc recomandări, propuneri, prevederi, legi în vorbe neclare, uneori chiar pe după casa nănașului. Bunăoară… cum e cu UNICEF-ul și proaspeții copii duși să participe la ciudata „Cântarea României” din București și alte localități, când cu recentele manifestații de pe stradă.(Bine-am zis, oare? Așe! „de pe stradă”, că nu-i tot una cu „manifestații de stradă”, asta după ce au în cap unii ori alții. No!)
Îl las pe moș și mă uit la Convenția UNICEF cu privire la drepturile copiilor. Cică: „Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri pașnice care nu încalcă drepturile celorlalți.”
Doamne, ce formulare ambiguă, nu mai departe în ce privește cuvântul „copil”. Întâi: Până la ce vârstă copilul e copil? Câtă vreme mi-au trăit părinții, ei mă considerau copilul lor. Corect! A doua: De la ce vârstă se poate considera că un copil poate gândi, poate înțelege ce înseamnă să participi „la întruniri pașnice”?
Am văzut în prim-plan, pe ecranul televizorului, o mamă iresponsabilă, cu un prunc de câteva luni agățat de gât, înghesuită între urlătorii din Piața Victoriei. Drăguțul de el!
Specialiștii în Drept (Doamne, ce de specialiști avem pe lumea asta!) orăcăie că „orice părinte poate susține că a dus copilul la proteste ca să-l pregătească civic”. Câtă demagogie și lipsă de bun simț, ca să nu zic nerușinare, să afirmi așa ceva! Va să zică, fiu-tău de cinci ani are capacitatea de a-și înțelege condiția sa civică? Se joacă cu balonul sau ține în mânuțe o pancartă dată de tăticu și pentru asta înțelege ce e aceea „Jos Guvernul!” sau „DNA, / Să vină să te ia!”?
Și, unde mai pui, „bunicul de la Cotroceni” vine și îi felicită pe părinții care și-au dus copiii la mitinguri ca să-i educe, chipurile, în spirit civic. Cum nu e de mirare nici cine i-au plătit pe vocalii din străzile României, nici cine îl plătește cel mai vârtos pe nenea Klaus Werner.
Tot așa, și „moșu sasu” și atâția fățarnici glăsuitori se fac că nu știu de Legea 272 / 2004, invocată acum de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, potrivit căreia părinții nu au voie să ia copiii la mitinguri, să-i expună eventualelor bruscări, brutalități, pericole contondente.
Ei bine, nu! Dacă vremelnicul locatar la Cotroceni nu are „guvernul meu”, se dă în stambă, uitând de Constituție și de bunul simț firesc omului obișnuit. Iar trepădușii îl aplaudă.
Mde!...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5