Menuţ Maximinian, lansare inedită la Primăria Beclean

Aurelia Vlasin

Scriitorul Menut Maximinian şi-a lansat în incinta Primăriei Beclean volumul "Poveşti româneşti din New York". Organizatorii evenimentului au fost Primăria Beclean, Casa de Cultură „Radu Săplăcan” şi Clubul „Radu Săplăcan”. Amfitrionul evenimentului a fost preşedintele clubului, Alexandru Petria, care a făcut un portret al jurnalistului şi scriitorului invitat, unul dintre cei mai cunoscuţi sin spaţiul bistriţean, care şi-a fructificat călătoria peste Ocean într-o carte ce oglindeşte atmosfera din comunitatea românească din New York. Despre „Poveşti româneşti din New York” , scriitorul Alin Cordoş spune că este o carte scrisă de un journalist în adevăratul sens al cuvântului, cum puţini mai sunt azi, asemuind scrisul cu cel al lui Geo Bogza sau cu documentarele lui Aristide Buhoiu. Cordăş spune că puţine cărţi de acest nivel se mai scriu azi, deoarece puţini sunt cei care în călătoriile lor se apleacă spre cercetare, în acest caz fiind o îmbinare fericită între scriitor, jurnalist şi etnolog. Scriitoarea şi pictoriţa Victoria Fătu Nalaţiu a vorbit despre omul Menuţ Maximinian, despre personalitatea acestuia şi despre călătoria pe care au avut-o, împreună, la Paris, unde şi-au lansat cărţile. Şi pentru că se apropie ziua de naştere a autorului, acesta a primit în dar un tablou cu flori.
În discursul lui, scriitorul Cornel Cotuţiu a împărtăşit din propria experienţă trăită în Canada, dar şi despre modul în care trebuie citită cartea, în cheia dorului de casă. Mariana Harosa, directoarea Casei de Cultură, i-a înmânat lui Menuţ o diplomă de onoare în semn de preţuire şi respect. Jurnalista Aurelia Vlasin a vorbit despre satul natal al autorului şi al ei, Dumbrăviţa, şi despre cum ţăranii de aici aşteptau americanii.
În discursul său autorul a vorbit despre poveştile copilăriei pornind de la fotografia venită din America cu străbunicul Ştefan până la poveştile Americii de azi, susţinând o adevărată conferinţă despre comunitatea românească din New York, despre cultura din marea metropolă americană. Duntre cei prezenţi amintim pe părintele inspector dr. Adrian Cherhaț, bibliotecar Flavia Poenar, artiştii Daniel Raţiu, Cristina Cosma, Florina Ciuruş. Din partea Primăriei Beclean a participat viceprimarul Mathe Ştefan. Printre spectator s-au numărat şi doi miri, veniţi la starea civilă.
Menuţ Maximinian a fost felicitat şi pentru faptul că în ziua lansării i-a apărut în “România literară” un grupaj de poeme. Acordarea de autografe a încununat evenimentul literar de la Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5