Întâlnire cu scriitorul şi etnologul Menuț Maximinian la Casa de Cultură Beclean

Aurelia Vlaşin

Primăria Beclean, Casa de Cultură şi Clubul „Radu Săplăcan” au organizat o întâlnire cu scriitorul şi etnologul Menuţ Maximinian, în cadrul căreia au fost lansate volumele „Crucea nopţii”; Editura Şcoala Ardeleană şi „Cărţi şi contexte critice”, Editura Tribuna. Amfitrionul întâlnirii a fost scriitorul Alexandru Petria, care a schiţat un portret al invitatului pe care îl vede dincolo de un animator cultural un bun poet al generaţiei sale, dar şi un cronicar ce are grijă ca noutăţile editoriale să ajungă în atenţia cititorilor.
Despre autor, Cornel Cotuţiu a declarat că „este un ulicarniţ care a călătorit pe mai multe meridiane ale lumii. Menuţ Maximinian crede în „terapeutica” actului critic. Criticul, crede el, face ordine în „ograda literaturii”.... căci duşmanul cel mai mare al criticului este confuzia!”. „Criticul trebuie să aibă neapărat talent în demersul său, altfel textul critic nu va fi unul de impact. Profilul lui este distinct şi începe să fie şi distins, prin scrierile şi comportamentul său. A început să se impună prin publicistică şi poezie. Menuţ Maximinian este un scriitor cu acte în regulă”. „Menuţ Maximimian este un poet de sorginte meditativă, un poet veritabil. Este foarte condensat în expresie şi bogat în resurse lirice multiple. Despre el au scris critici importanţi ai momentului care au depistat latura constructivă a poeziei sale. Este o renaştere a rusticului într-un spaţiu spritual nou. Poezia este împănată cu metafore calde. Este un orăşean cu nostalgi rustice, sondând spaţiul satului. Este capabil de mari elanuri lirice. O carte care-l reprezintă, fiind oglinda a ceea ce este el în viaţă, un om senin de care se ţine cont, mereu cu zâmbetul pe buze. Asta este foarte important în lumea aceasta plină de zgură. Este o carte a senzaţiilor fragede care face bine lecturii”, a declarat Gavril Moldovan.
După ce autorul a susţinut un recital de poezie, a urmat conferinţa „Tradiţiile, încotro?”, în cadrul căreia s-a tras un semnal de alarmă asupra faptului că satul tradiţional se retrage în cărţi, riturile şi miturile acestuia devenind poveşti nemuritoare pentru strănepoţii ţăranilor de altădată.
„Decât să importăm, mai bine să promovăm frumuseţea din satul nostru. Alţii ar dori să aibă o ladă de zestre aşa de bogată ca a judeţului nostru ! S-o deschidem întotdeauna cu respect, ca un testament al identităţii noastre peste timp ! Să redescoperim sărbătoarea dincolo de comerţul din zilele de astăzi, să-i descifrăm semnificaţia şi să ne bucurăm, precum strămoşii noştri, de lucrurile frumoase din satul de altădată, când în aceste zile cele şapte ceruri erau deschise şi sufletele curate privea până la tronul Domnului. Acum, când modernismul dă năvală peste om, peste credinţa lui, globalizându-l, este momentul să ne reamintim de ceea ce suntem pe acest pământ, de faptul că avem o moştenire pe care trebuie s-o ducem mai departe şi precum bunicii noştri se aşezau la masa ritualică de Paşti, aşa să redevenim şi noi ceea ce am fost altădată, oameni frumoşi şi demni de numele de român, care poate acum, în Anul Centenarului Marii Uniri, mai mult ca altădată, ar trebui să-şi arate întregii lumi aceste frumuseţi unice” a declarat Menuţ Maximinian, membru al Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România.
Printre cei care au fost prezenţi, intervenind în discuţii, amintim pe preoţii Alin Cîndea şi inspectorul Adrian Cherhaţ, prof. Liviu Pop, dr. Anatoli Rurac, bibliotecara Flavia Poenar, scriitorii Ştefan Mihuţ şi Vasile Ionac, avocatul Mircea Cupşa, prof. Daniel Raţiu, prof. Ioana Zadic.
Cărţile au fost lansate şi la Cluj la Zilele Tribuna, respectiv la Uniunea Scriitorilor, dar şi la Bistriţa.
Menuţ Maximinian a publicat poezii şi eseuri, cronici plastice, cronici literare în revistele România literară, Luceafărul de dimineaţă, Steaua, Tribuna, Timpul, Dacia literară, Convorbiri literare, Apostrof, Caiete silvane, Pro Saeculum, Nord literar, Cronograf, Conexiuni, Mişcarea literară, Ardealul literar etc. A obţinut numeroase premii pentru poezie: Premiul pentru poezie al Malaeziei-2016, Premiul pentru poezie din New York ( Institutul de Teologie şi Spiritualitate Otodoxă)-2016, Premiul pentru poezie din Istamblul ( Universitatea din Istambul şi ICR)-2017, Premiul festivalului de proză “Liviu Rebreanu”( USR)-2014, Premiul festivalului de poezie “George Coşbuc” ( USR)-2012, distincţie din partea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu-2012, Premiul „Mişcării Literare” pentru publicistică literară-2014, Premiul municipiului Bistriţa (de două ori, prin Medalia „Liviu Rebreanu”-2015 şi Medalia „Andrei Mureşanu”-2016), Premiul Centrului Cultural Român Barcelona pentru creaţie literară-2009, etc.
La finalul întâlnirii, autorul a acordat autografe, încheind încă o întâlnire frumoasă la Clubul „Radu Săplăcan”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5