Acoustic Zeppelin cu Mike Godoroja & Blue Spirits

Mike: Vă rog, desfaceţi-vă puternic nasturii sufletului, lăsaţi pieptul să respire!

Miercuri seara, la Sinagoga din Bistriţa, a avut loc un concert de excepţie, Mike Godoroja & Blue Spirits. Concertul face parte din turneul de promovare a albumului ,,Balkanic Zeppelin”.

Dat fiind faptul că Mike Godoroja este unul dintre cei mai buni cântăreţi de blues din România, speram să fie ceva mai multă lume, în condiţiile în care Mike Godoroja & Blue Spirits susţin concerte extrem de rar în Bistriţa. Dar nu e cazul să fac o tragedie din lucrul acesta. Miercuri seara, au fost prezenţi oamenii potriviţi, la locul potrivit.

Trecând peste acest aspect, spectacolul susţinut de Mike Godoroja, Marius Vintilă - tobe, claviaturi, Ian Chepa- chitară bas, percuţie, Mac Marian Aciobăniţei- mandolină, dulcimer, lăută arhaică, chitară acustică….a fost extraordinar de bun, în condiţiile în care reinterpretările, cove-urile după melodii celebre sunt lucruri extrem de dificile, pe principiul nu poate fi nimic mai bun ca originalul. Iar când este vorba de Led Zeppelin, misiunea este cu atât mai grea.

Mike Godorja nu este doar un bun muzician, ci şi un bun orator, o enciclopedie muzicală. O dovedesc emisiunile de profil realizate la TVR, alături de un alt cunoscător al fenomenului, Florian Lungu.

,,Vom face în aşa fel, încât seara aceasta să fie cu totul altfel. Vă propunem ca să vă descotorosiţi de absolut toate grijile. Nu există nicio factură care vă aşteaptă acasă, vă garantez eu acest lucru, creditele sunt de pe acum rezolvate, pentru cine mai are probleme. Vă rog în seara aceasta, desfaceţi-vă puternic nasturii sufletului, lăsaţi pieptul să respire, pentru că vom veni în casa dumneavoastră cu pioşenie şi cu foarte multă bucurie.(…) Vom descoperi o serie de adevăruri, împreună, dar cel mai important adevăr este că dacă pentru muzica clasică, numele de referinţă este Johann Sebastian Bach, dacă pentru jazz, numele de icoană este Duke Ellington, atunci pentru pop şi blues, cu siguranţă este Led Zeppelin ”, a spus înainte de concert, Mike Godoroja.

Într-o altă intervenţie, Mike a vorbit despre…manele, şi a îndemnat publicul să susţină un astfel de ritm, ritmul balcanic, ritmul lui Anton Pann. Pentru că maneaua, spunea Godoroja nu este pe departe ceea cântă ,,salamii”, ,,vijeliile”, ,,mezelurile” din România.

,,Cineva spunea că manelele sunt o ruşine. Nu nouă trebuie să ne fie ruşine, ci acelora care apar şi care îşi spun manelişti, pentru că maneaua este un cântecel inventat la finele secolului XVIII, pe vremea lui Anton Pann. Maneaua era un cântecel frumos, în special de dragoste. Nu avea nicio legătură cu cântăreţii mezel, salam, cârnaţi şi vijelii”, a explicat Godoroja.

Mike & Blue Spirits au reuşit. Pot să pun pariu, că aproape toţi cei prezenţi, miercuri seara în Sinagoga din Bistriţa, şi-au desfăcut puternic nasturii sufletului, şi-au lăsat pieptul să respire!

Cum au reuşit acest lucru? Răspunsul e uşor de dat, dar greu de atins…

După multe spectacole, Mike Godoroja& Blue Spirits au ajuns la o înţelegere specială a meseriei de artist. Ei ştiu că în muzica adevărată, este vorba despre întâlniri, despre oamenii potriviţi care vin la momentele potrivite; despre a fi prezent, acolo, fără gânduri şi fără prejudecăţi; despre încrederea care te face ca muzician, să te deschizi total şi să ajungi extrem de vulnerabil şi de sensibil; despre public, care trimite înapoi, către scenă, fie o linişte înţelegătoare, fie multă nelinişte.

Dar, până la urmă, este vorba de echilibru. Între laude şi critici, între muncă şi rutină, între toate aceste lucruri care fac din muzică, o meserie, restul vine pe deasupra.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5