Ministerul Sănătăţii a început reorganizarea sistemului spitalicesc

*În Bistriţa-Năsăud doar Centrul de Sănătate Teaca va fi reprofilat în cămin de bătrâni

Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, urmând ca dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent, atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore, se arată pe ite-ul instituţiei.

Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

Din judeţul Bistriţa-Năsăud, singura unitate spitalicească afectată de restructurare este Centrul de Sănătate Teaca. Potrivit datelor furnizate de ministerul de resort, unitatea din comuna Teaca va deveni cămin pentru persoane vârstnice. Până la data de 30 martie a.c., autorităţile locale au obligaţia de a realiza demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.

Astfel, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale vor desfăşura în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes naţional ”Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”. La nivel naţional vor putea fi înfiinţate un număr de până la 71 cămine pentru persoane vârstnice, prin

reorganizarea de unităţi sanitare cu paturi în care vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 persoane vârstnice. De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare. În prezent, conform datelor Ministerului Municii există doar 25 de cămine de bătrâni cu 1570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 unităţi pentru tratarea persoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri. Conform datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni.

Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5