Autorităţile din Teaca solicită transformarea Centrului de Sănătate în unitate medico-socială

Autorităţile locale din comuna Teaca solicită comasarea Centrului de Sănătate cu unitatea medico-socială existentă, a anunţat primarul Iustian Muntean, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, viitoarea unitate medico-socială ar putea avea o capacitate de 30 paturi şi astfel ar exista posibilitatea preluării a celor cinci asistenţi medicali din unitatea spitalicească. Cu toate acestea, trei medici specialişti vor rămâne pe drumuri sau, mai bine zis, la Reghin. Cei de la Teaca au mai propus ministerului de resort şi o altă variantă, respectiv, transformarea Centrului în spital de boli cronice, cu 20 paturi. Pentru niciuna dintre cele două „oferte” nu a fost prezentat un punct de vedere al Ministerului Sănătăţii.

Unitatea spitalicească din Teaca deserveşte peste 13.800 de persoane din localităţile Galaţii Bistriţei, Milaş, Urmeniş, Silivaşu de Câmpie, dar şi din Teaca. Imobilul a fost construit în 1993 cu sprijinul celor de la Crucea Roşie Austria, iar de-a lungul timpului a avut structuri organizatorice diverse, funcţie de aprobările MS, dar a funcţionat cu 15-30 paturi. În mai 2010, prin ordin al ministrului, numărul de paturi a fost redus cu 60%, funcţionând cu câte patru paturi pentru fiecare secţie (medicină internă, pediatrie, recuperare medicală). În 2009, la Teaca, au fost 696 de cazuri internate, dintre care 110 pentru pacienţi de peste 74 ani. Anul trecut, au fost doar 588 internări (ca urmare a reducerilor impuse), în 81 cazuri fiind vorba despre bolnavi de peste 74 ani.

În paralel, pe lângă Centrul de Sănătate a funcţionat, în acelaşi imobil, şi unitatea medico-socială. Scriptic sunt 14 paturi, faptic sunt 17 internaţi, iar pe lista de aşteptare mai figurează circa 15 persoane.

Una peste alta, negocierile dintre cele două tabere – autorităţile din Teaca/ Ministerul Sănătăţii – mediate de Direcţia de Sănătate Publică trebuie finalizate până-n 31 martie. Dacă nicio variantă nu va fi acceptată, Centrul de Sănătate Teaca va fi reprofilat în cămin pentru persoane vârstnice, aşa cum vrea ministerul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5