Mircea Mocanu, Alexandru Gavrilaş, Alexandru Uiuiu, Florica Dura, George Vasile Dâncu, tabără culturală la Valea Vinului

În aceste zile, la Valea Vinului, Rodna, pensiunea „Bradul” are loc Tabăra culturală „Realism Magic” 2014. Tema acestei ediţii, Casa Scriitorilor „personaj cultural”, se înscrie în seria de evenimente anuale organizate de ASIC Bistriţa şi partenerii tradiţionali, cu scopul recuperării culturale a unuia dintre cele mai vechi branduri turistice ale judeţului Bistriţa Năsăud. Participă: artiştii plastici Mircea Mocanu, Maria Gliga, Cristina Trif, Alexandru Gavrilaş, Marian Coman şi scriitorii: Alexandru Uiuiu, Florica Dura, George Ţâra, George Vasile Dâncu şi Mircea Măluţ. Cunoscută drept Staţiunea Scriitorilor, locaţia de la Valea Vinului este menţionată ca destinaţie turistică începînd cu finalul secolului XVIII. Moda turismului de vizitare a izvoarelor cu ape minerale şi tratamentul prin consumarea dozată a apelor terapeutice, situate înainte şi după Rodna a fost adusă în zona Bistriţei şi Năsăudului prin intermediul militarilor din Regimentul de Graniţă 2 Năsăud, din Imperiu: adică din Austria. Vizitarea izvoarelor de la Donbath şi Valea Vinului a luat amploare după ce drumul de pe Valea Someşului a fost reparat şi consolidat. În primii ani de după militarizare, nenumărate poduri şi podeţe, pe toată V alea Rodnei, au fost reparate, şi altele au fost construite de la zero, accesabilizînd astfel zona, care devenise prosperă. Români şi străini pargurgeau distanţa de la Bistriţa sau Năsăud, ore în şir, cu căruţele pentru a ajunge la izvoarele cu ape minerale, situate la poalele Masivului Rodnei. Alţii, mai curajoşi şi mari iubitori de natură, spre finalul secolului XIX, au luat cu asalt munţii, tot după moda austriacă şi germană. Însuşi impăratul Iosif al II –lea a dorit să cunoască Munţii Rodnei, în vizitele sale, imperiale, şi a parcurs, călare, drumul de la Rodna, prin trecătoarea Rotunda, la Coşna, Dorna şi Cîmpulung. De altfel din jurnalul său reiese admiraţia pentru natura splendidă a Munţilor Rodnei şi respectul său pentru oamenii de aici.
Staţiunea de la Valea Vinului a avut de-a lungul existenţei sale, perioade prospere, dar şi perioade de degradare, aşa cum este şi acea pe care o traveresază în ultimii ani, după ce Uniunea Scriitorilor din România a renunţat la concesiunea ce o avea asupra complexului turistic, de aici. Eforturile noastre s-au constituit în tot acest timp în demersuri de păstrare şi recuperare culturală, cu scopul final de a păstra, pe cît posibil, într-o stare recuperabilă, clădirile celor două pavilioane cu aspect de hotel elveţian.
La aceasta dată, Direcţia pentru Cultură şi patrimoniu Cultural Bistriţa Năsăud a reluat procedeul de clasare a celor două clădiri cunoscute drept „Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului, iar Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud a cerut prin notificare Ministerului Culturii trecerea complexului cultural în patrimoniu judeţean aşa cum este legal, potrivit documentelor existente, şi în baza cărora atît clădirile cît şi terenul, ce compun Staţiunea Scriitorilor de la Valea Vinului, figurează în inventarul judeţului Bistriţa Năsăud la poziţia 37.

Organizatorii ediţiei 2014 a Taberei Culturale „ Realism Magic” la Valea Vinului sunt: Asociaţia pentru Stimularea Iniţiativelor Civice, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Complexul Muzeal BN, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, Editura Eikon din Cluj Napoca şi Asociaţia Culturală „ Florica Dura”.
Activităţi:
Conferinţe:
- Stadiul recuperării Casei Scriitorilor de la Valea Vinului – prezintă scriitoarea Florica Dura
- Integrala “Lucian Valea” şi generaţia amînată – concluzii- prezintă poetul Mircea Măluţ
- Prezentarea stadiului dosarului de clasare al Casei Scriitorilor – prezintă scriitorul Alexandru Uiuiu
Recital poetic - Alexandru Uiuiu;
Ateliere de pictură şi grafică;

Comentarii

24/10/14 11:38
Vizitator

Din pacate dupa 1989 au disparut o serie de obiective arhitecturale, artistice si culturale. Asa au disparut pe fundul lacului de acumulare, splendidele cabane de la Colibita, a caror arhitectura era inspirata din Tirolul Austriac. Ar fi fost pacat sa se piarda si Casa Scriitorilor de la Valea Vinului. Implicarea Directiei judetene de cultura privind clasarea Casei Scriitorilor este laudabila dar nu si suficienta. E nevoie de restaurare si de gasirea unei solutii pentru a-i da o utilitate fie turistica fie de alta natura, cu conditia pastrarii arhitecturii initiale. Tabara culturala ”Realism Magic” 2014 avand tema ”Casa Scriitorilor – personaj cultural” poate fi un pas important in salvarea si valorificarea complexului cultural de la Valea Vinului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5