Mitropolitul Andrei a binecuvântat comunitatea din Cepari, la slujba de resfințire a Bisericii „Buna Vestire”, monument istoric, din 1407. Parohul Ionuț Motofelea - hirotesit iconom stavrofor, primarul Dumitru Bălăjan - „Crucea Transilvană”

· În Duminica a 6-a după Paști (a Orbului din naștere), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Cepari, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale, monument istoric, ce datează din anul 1407.
De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Buna Vestire”. În ultimii trei ani, lăcașul de cult a fost restaurat prin fonduri europene și a fost înzestrat cu un nou iconostas.
În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre orbirea sufletească.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Năsăud, dirijată de preotul Ioan Clapa. La chinonic, solista de muzică populară Larisa Bozbici a interpretat câteva pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Ionel Motofelea a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei, oficialităților și tuturor celor implicați în restaurarea bisericii. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Ionel Motofelea. Primarului comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distrincție a Mitropoliei Clujului, prim-epitropului parohiei, Valentin Unchiu, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar domnului Marcel Briciu i-a oferit „Ordinul Episcop Nicolae Ivan”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.
La slujbă au fost prezente autorități locale, județene și centrale, în frunte cu deputatul Bogdan Ivan Gruia și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Mica Oprea.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5