Mitropolitul Andrei: O mare nedreptate făcută educaţiei copiilor şi tinerilor

Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului îşi exprimă îngrijorarea faţă de campaniile tot mai agresive la care sunt supuşi copii şi tinerii care învaţă în şcolile din ţara noastră, prin faptul că în numele unei aşa zise libertăţi de gândire şi de conştiinţă şi a unei promovări a toleranţei şi a drepturilor fiinţei umane, reprezentanţi ai societăţii civile [sic] cer tot mai insistent eliminarea obligativităţii predării religiei în şcolile publice.
În acest context, recenta hotărâre a Curţii Constituţionale de a solicita acordul scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie, cu toate consecinţele de rigoare, reprezintă un regres faţă de actuala Lege a Învăţământului, care prevede în articolul 18 (1) că „Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun”. Acest act este o mare nedreptate făcută tocmai copiilor şi tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul că aruncă în derizoriu şi relativ preocuparea faţă de educaţia lor morală. Privită simbolic o asemenea decizie împietează libertatea câştigată prin jertfa tinerilor din revoluţia din Decembrie 1989 şi a cărei semn vizibil în spaţiul public este ora de religie.
Se ştie că şcolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentaţia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualităţii premature, a vulgarităţii de limbaj şi a devierilor de comportament şi că singurele autorităţi capabile să le străvilească sunt familia, şcoala şi Biserica. În acest context religiei îi revine rolul principal de a-i învăţa pe copii şi pe tineri binele, să fie toleranţi şi să aibă discernământ, oferindu-le repere fără de care aceştia riscă să se sufoce în faţa acestor asalturi ale răului.
Sinodul Mitropolitan se declară surprins nu atât de solicitările acestor neprieteni ai orei de religie, cât mai ales de uşurinţa cu care o instituţie fundamentală a statului precum Curtea Constituţională a României s-a grăbit să declare articolele care prevăd că religia este disciplină şcolară obligatorie, parte a trunchiului comun, ca fiind neconstituţionale şi discriminatorii. Aceeaşi lege aflată în vigoare stipulează foarte clar că elevul, cu acordul părinţilor, e liber să-şi aleagă pentru studiu religia şi confesiunea şi, mai mult, e liber să nu frecventeze ora de religie. Unde e constrângerea? Unde sunt reclamaţiile elevilor sau ale părinţilor?
De aceea, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sătmarului face un apel către toate instituţiile abilitate ale statului, către părinţi, către elevi, şi către toţi factorii activi implicaţi în educaţia copiilor şi tinerilor, să apăre statutul orei de religie ca disciplină obligatorie de studiu, care nu este o achiziţie a istoriei sau un bun al Bisericii, ci un dat constitutiv al condiţiei umane şi temeiul oricărei morale adevărate.

Membrii Sinodului Mitropolitan al
Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Pentru conformitate,
Biroul de presă al Mitropoliei Clujului
Pr. Bogdan Ivanov

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5