Vom avea Episcop nou. Sunt două propuneri !
Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au reunit joi, 9 ianuarie 2020, în prima ședință de lucru din anul 2020 a Sinodului Mitropolitan. Întâlnirea a avut loc la Mănăstirea Rohia din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Sinodul a fost prezidat de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu participarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
În cuvântul de introducere, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adus la cunoștință faptul că Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și-a depus cererea de pensionare la Sfântul Sinod, aceasta fiind aprobată în data de 17 decembrie 2019. Prin urmare, în conformitate cu articolul 131 al Statutului de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a propus membrilor Sinodului Mitropolitan doi candidați, în persoana preacuviosului arhimandrit Benedict Vesa, secretar eparhial și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și a preacuviosului arhimandrit Samuel Cristea, profesor și duhovnic al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Propunerea a fost supusă dezbaterii, fiind prezentate date cu privire la biografia, viața și activitatea celor doi arhimandriți, a declarat pentru Radio Renașterea pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, președintele Consistoriului Mitropolitan.
Cele două propuneri vor fi înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în vederea alegerii de Episcop-Vicar.
De asemenea, membrii sinodului mitropolitan au întocmit bilanţul activităților din anul 2019 și au evaluat activitatea tuturor sectoarelor din cadrul Mitropoliei. Totodată, au prezentat proiectele cultural-religioase ce se vor desfășura în anul 2020, fiind declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
Ierarhii prezenți, împreună cu obștea Mănăstirii Rohia, au săvârșit și o slujbă de pomenire la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Justinian Chira.
Mitropolia Clujului, Maramureșului şi Sălajului are în componenţă trei eparhii: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului.
Citiţi şi:
- Patru episcopi la Mănăstirea Dobric la Sinodul Mitropoliei Clujului
- Președintele Radu Moldovan și primarul Ioan Turc, la hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. 13 ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei
- Episcopul-vicar ales: Titulatura de Bistrițeanul mă onorează și sper să mă primească și bistrițenii ca pe unul de al lor. Duminică, Hirotonia întru arhiereu
- Î.P.S.ANDREI şi P.S. IRINEU BISTRIŢEANUL, candidaţi la scaunul de Mitropolit al Clujului
- Înaltpreasfințitul Părinte Andrei aniversează 31 de ani de la hirotonia întru arhiereu
Comentarii
Mai erau soluții. De ce nu l-am aduce acasă pe conjudețeanul nostru PS. Macarie, de exemplu. Și ar mai fi și alții. Prea se exagerează cu atâția „albanezi”, știu oamenii la ce mă refer!?
In loc de comentariu mai potrivita este poezia lui Mircea Dinescu, intitulata "Indulgenţă de iarnă"
Fereşte-mă Doamne de cei ce-mi vor binele/
de băieţii simpatici/
dispuşi oricînd la o turnătorie voioasă/
de preotul cu magnetofonul sub sutană/
de plapuma sub care nu poţi intra fără să dai bună seara/
de dictatorii încurcaţi în strunele harfei/
de cei supăraţi pe propriile lor popoare/
acum cînd se-apropie iarna/
şi n-avem nici ziduri înalte/
nici gîşte pe Capitoliu/
doar mari provizii de îngăduinţă şi spaimă.
Oare cu ce a „greșit” părintele Dumitru Cobzaru de nu l-au băgat iarăși în seamă? Cred că merita și dumnealui! Și era cam rândul. S-a propus un „fiu” de Alba-Iulia, dar n-a fost destul, trebuia doi albanezi. Prea mult! Trebuia și un „someșan” de-al nostru, din Bistrița-Năsăud, dacă mai tot timpul ÎPS e în acest județ. Dacă căuta la omenie!
Eu mă tot mir că nu este propus Ioan Aurel Rus, omul sistemului, popa lor dacă căuta, vorba Someșanului.
Adaugă comentariu nou