Mitropolitul Andrei, peste 60 de preoți și sute de credincioși l-au condus pe părintele cu glasul lui Pavarotti, Zosin Jula, pe calea Cerului

Mitropolitul Andrei, protopopii de Bistriţa, Alexandru Vidican și Năsăud, Ioan Dâmbu, diaconii Catedralei Mitropolitane Cluj, stareţul Mănăstirii Cernica, părintele Maxim Bădoi, colegul de la Constanța, Gheorghe Jitaru, alături de un sobor de peste 60 de preoţi au oficiat slujba înmormântării părintelui Zosin Jula. Preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, prefectul Ioan Ţintean, senatorul Dorin Dobra, deputatul Stelian Dolha, primarul comunei Şieuţ, Ioan Dedean, primarul comunei Monor, Ioan Cira, Ani Bob,AJPIS au fost alături de îndurerata familie și de peste 1000 de credincioși de pe Valea Șieului, biserica din Șieuț devenind neîncăpătoare. În cuvintele de învățătură s/a făcut un portret duhovnicesc a unuia dintre cei mai buni preoți ai portopopiatului Bistrița, care se remarca prin 3 calități: vocea deosebită ( unii colegi îl asemănau cu Pavarotti), oratorul bun, care spunea predici unice, și liturghisitorul adevărat, care atunci când oamenii erau pe câmp făcea slujbă în biserică, convins fiind că oamenii lucră mai bine dacă îl știu pe popa la altar rugându-se pentru ei. În urma părintelui rămâne o familie îndurerată: preoteasa Delia, educatoare la Ruștior, fiica Alexandra, educatoare la Bistrița și fiul Ionuț, student în ultimul an la Teologie. Lacrimi și durere pentru părintele ce se va odihni, de acum, la streașina bisericii din Șieuț.
Pe 30 ianuarie, conform tradiției reînviată de părintele Jula, era programat obiceiul Jocul Însuraților, eveniment contramandat zilele trecute, în semn de doliu al comunității.
..............................
În dimineaţa zilei de vineri, 16 ianuarie, părintele paroh Simion Zosin Jula, de la Şieuţ, a fost chemat la Domnul. De-a lungul întregii sale vieţi, de numai 54 ani, părintele Jula a fost o pildă prin cuvânt, prin credinţă, prin smerenie pentru cei cărora le-a fost părintele sufletesc. A fost unul dintre acei oameni rari care n-a încetat niciodată să fie un om bun, foarte apropiat de credincioşi, fiind alături de ei în toate momentele esenţiale a vieţii. De aceea, vestea trecerii la cele veşnice i-a îndurerat profund pe toţi cei care l-au cunoscut, credincioşii din Şieuţ şi din satele Văii Şieului.
După ce a fost în timpul studenției, timp de 9 ani frate la Mănăstirea Cernica, a slujit ani buni în Parohia Agrieş. Din anul 1995, părintele Jula s-a transferat la Şieuţ, o parohie cu un trecut impresionant. Este de ajuns să menţionez că Şieuţul a făcut parte din Protopopiatul condus de Petru Maior, cel care a folosit caietele preotului de atunci pentru a scrie cartea „Protopopadichia”. La Parohia Şieuţ i-a urmat după preotul Aurel Macarie. În timpul anilor petrecuţi aici s-a dovedit a fi un preot cu deosebite calităţi duhovniceşti, un bun gospodar şi un chivernisitor destoinic al treburilor parohiei. În timpul păstoririi sale s-au făcut multe reparaţii şi înnoiri la Sfânta Biserică şi la casa parohială. S-a bucurat nespus de mult când episcopul Irineu, actualmente arhiepiscop de Alba Iulia i-a binecuvântat pe credinioşii de aici cu prilejul sfinţirii casei parohiale. În anul 1999, după renovarea Sfântului locaş de rugăciune, în mijlocul credincioşilor din Şieuţ s-a aflat vrednicul de pomenire, arhiepiscopul şi mitropolitului Bartolomeu. Toate aceste lucrări s-au făcut prin donaţia bunilor credincioşi din parohie, în frunte cu preotul Simion Zosin Jula. Pentru râvna de care a dat dovadă, pentru harul duhovnicesc cu care a fost înzestrat şi pentru smerenia manifestată de-a lungul întregii vieţi de slujitor al bisericii, părintele Jula a primit cele mai înalte distincţii care se acordă unui preot de mir, inclusiv cea de iconom stavrofor.
Chemat în ceruri alături de cetele îngereşti, părintele paroh din Şieuţ lasă în urma lui durerea şi regretele familiei, a enoriaşilor, a prietenilor şi cunoscuţilor, a tuturor celor care s-au adăpat din cuvântul de învăţătură rostit în faţa altarului.

***
Am aflat cu mare tristețe de vestea trecerii la cele veșnice a unui prieten drag, care în ultimii 20 de ani a păstorit sufletele oamenilor din Șieuț.
Cuvintele de mângâiere pentru familia greu îndurerată sunt de prisos acum când și suflete noastre, ale prietenilor, sunt învăluite de durere!
Rămas bun Părinte Simion Jula! Veți rămâne în amintirea noastră ca un om de care ne vom aduce aminte cu drag și cu mult respect!

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud,
Emil Radu MOLDOVAN

Comentarii

20/01/15 09:38

Cu adanc regret si deosebita consideratie , il rugam pe bunul Dumnezeu sa va aseze sufletul intre sfintii sai, iar de acolo sa ne vegheati mereu...

20/01/15 09:41

Preotului Jula ...Dumnezeu sa il odihneasca in pace !!!! si cu mult respect si deosebita consideratie il rugam pe Bunul Dumnezeu sa-l aseze intre sfintii sai, iar de acolo sa ne vegheze mereu...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5