Mitropolitul Andrei a sfințit, la Mureșenii Bârgăului, monumentul eroilor, Iconostasul Bisericii şi Altarul de vară. Distincţii pentru primarul Vasile Șut, preotul Andrei Cotuțiu, preoteasa Maria Cotuțiu şi binefăcătorii Bisericii

Sâmbătă, 18 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Mureșenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă, de călăreți și numeroși tineri, fiind îmbrăcați în costume tradiționale specifice Văii Bârgăului.
De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat iconostasul bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”, care a fost recent restaurat. Apoi, ierarhul a sfințit Altarul de vară, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, construit în curtea bisericii, și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, preotul paroh Andrei Cotuțiu, secretatul Protopopiatului Bistrița, preotul Emanuel Vidican și alți preoți invitați.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat, pornind de la cuvintele Sfântului Serafim de Sarov, că scopul omului pe pământ este să primească Harul Duhului Sfânt. Ierarhul a mai spus că pentru a păstra în suflete liniștea, pacea și bucuria, care sunt daruri ale Duhului Sfânt, este nevoie de două condiții: iubirea vrăjmașilor și mulțumirea adresată Lui Dumnezeu chiar și pentru necazuri și încercări.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Lenuța Rînziș. La chinonic, tinerele interprete de muzică populară Maria Bianca Gâvan și Ioana Ilie au interpretat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Andrei Cotuțiu a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Andrei Cotuțiu Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar primarului comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”. Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost conferit domnului Ioan Marian Tomoroga și doamnei preotese prof. Maria Cotuțiu, implicată în activitățile cu tinerii. Ordinul „Mihai Vodă” a fost oferit binefăcătorilor Florica și Petru Dura, Lina Tomoroga și Gavril și Ionela Oniga. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.
La slujbă au participat autorități locale, județene și centrale, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice Văii Bârgăului. Printre cei prezenți s-au aflat deputatul Bogdan Ivan Gruia, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și de la Administraţia Judeţeneană a Finanţelor Publice, Cristian Parasca.

Sfințirea Monumentului Eroilor

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Clujului a binecuvântat locul unde se va construi viitoarea capelă mortuară din Mureșenii Bârgăului, ce va fi ridicată cu sprijinul Primăriei Tiha Bârgăului.
Apoi, ierarhul a sfințit un monument ridicat în memoria bravilor eroi locali căzuți pe câmpurile de luptă din Primul și al Doilea Război Mondial.
Cu acest prilej, ÎPS Părinte Andrei le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. De asemenea, alocuțiuni au rostit președintele Consiliului Județean B-N, Emil Radu Moldovan, deputatul Bogdan Ivan Gruia și primarul Vasile Șut, iar tinerele interprete de muzică populară Maria Bianca Gâvan și Ioana Ilie, alături de copiii și tinerii din sat, coordonați de preoteasa Maria Cotuțiu, au susținut un scurt moment artistic.
Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareș” din Prundu Bârgăului.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Comentarii

19/06/22 17:47
Cititor

Localitatea Mureșenii Bârgăului a fost constituită de oficialitățile militare grănicereşti în anul 1808, prin desprinderea unei părți a comunității și proprietăților din localitatea Tiha Bârgăului. La fel ca și localitatea din care s-a desprins, Mureșenii Bârgăului era formată din credincioși greco-catolici. În șematismele eparhiale se menționează că există registre parohiale începând cu anul 1809. Cu timpul noua localitate s-a extins, ajungand pe la mijlocul secolului al XIX-lea să fie una din cele mai importante comuntăți greco-catolice din zonă. Dată fiind înființarea târzie a localității în comparație cu celelalte comunități cuprinse în Regimentul II român de graniță, parohia greco-catolică a fost arondată de la început la Vicariatul greco-catolic al Rodnei, cu sediul în Năsăud. Vicarul, în calitatea sa de conducător al tuturor parohiilor greco-catolice din regiment, verifica atât activitatea preotului cât și activitatea școlară. După anul 1858 toate școlile comunale din fostul Regiment de graniță au fost transformate în școli confesionale. În acest fel efortul de administrare al fondurilor de întreținere a lor a căzut în sarcina comunității locale și a autorităților religioase.
Problemele fiecărei parohii erau conduse de sinodul parohial format din credincioșii de vază ai parohiei. Acesta alegea „comitetul parohial” ca organ executiv, pe preoții parohi și pe învățătorii școlii.
În anul 1806, locuitorii din partea de sat a localității Tiha Bârgăului, ce a intrat în 1808 în componența noii localități, și-au construit o mică biserică de lemn. În anul 1828, ca urmare a sistematizării localității de către autoritățile imperiale, locuitorii satului au fost obligați să se mute de pe deal în vale, aducându-și și biserica. De altfel, pentru a putea strânge mai bine dările și a avea o situație exactă a locuitorilor, administrația imperială a sistematizat toate localitățile de pe Valea Bîrgăului. Actuala biserică a fost construită din piatră și cărămidă între anii 1914-1916 prin contribuția benevolă a credincioșilor. Vechea biserică de lemn, ridicată în 1806, a fost vândută în anul 1922 locuitorilor din Budacul de Jos.
De la înființarea ei, această parohie a fost subordonată Vicariatului greco-catolic al Rodnei până în anul 1948 când, în urma decretului nr. 358 din 1 decembrie 1948, parohiile greco-catolice, preoţii şi credincioşii lor au fost trecuţi la religia ortodoxă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5