Motorină subvenţionată pentru fermieri

Motorina care a fost utilizată de agricultori pentru lucrările specifice, în cursul trimestrului al treilea din acest an, va fi subvenţionată de la bugetul de stat prin restituirea unei cote din acciza achitată staţiilor Peco la cumpărarea combustibilului, se precizează în comunicatul de presă emis de APIA.

Pentru a primi ajutorul financiar respectiv, fermierii trebuie să depună cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la sfârşitul acestei luni.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21 de euro/1.000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, valoarea accizei decontate fiind de 1,20 lei/litrul de motorină.

Cererea trimestrială de rambursare a ajutorului de stat nu poate depăşi 40% din cantitatea totală stabilită conform acordului prealabil de finanţare prin rambursare.

Cantităţile de motorină ce beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate.

Vânzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau utilizarea acesteia în alte scopuri decât cele prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizată în agricultură riscă amenzi de până la 20.000 de lei şi pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioadă de trei ani, dacă, în urma controalelor, se dovedeşte că au beneficiat de un ajutor necuvenit. Sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5