De peste râu. Bucuria luşcanilor pentru trei însemne primite în dar!

Bucuria lușcanilor pentru cele trei însemne primite în dar: cartea, podul și capela, ce marchează ca într-un corolar deschiderea spre modernism a locurilor de acasă, călcate de oameni vrednici, care au  cunoscut dramele celor două confruntări mondiale, printre care și Vasile Mititean, tatăl meu, care timp de 8 ani a fost cu arma în mână în Galiția, pe malul Mării Baltice sau la izvoarele Dunării.

Nu de mult, satul de peste râu, aparținător orașului Năsăud, a împlinit 625 de ani de la atestarea documentară, un eveniment crucial cu disponibilitate pentru adevărul istoric. Pentru imortalizarea acestui eveniment, ca fiu al acestui sat, am scos volumul „AMINTIRI DE PESTE RÂU”, la care am lucrat aproape trei ani, provocând discuții, dezbateri, cu ecouri multiple, spre a apăra și consemna valorile autentice ale satului, O CARTE CU SUFLET, IAR SUFLETUL E O CARTE.

Prin grija și strădania primăriei, lușcanii si-au îndeplinit un vis de secole, trecerea de la luntre și puntea plutitoare la un POD, trainic și bine consolidate, ce leagă cele două maluri ale Someșului, o bijuterie a orașului, ce atrage atâția iubitori de natură și parcă reprezintă o trecere de la cer la pământ, de la starea omenească la cea din ceruri. Un obiectiv al ambiției și curajului și un simbol al relațiilor bune cu cei din jur, construit cu tenacitate și încredere, de echipa lui Scurtu, meșteri renumiți ai Țării Năsăudului și nu numai.

Aceiași echipă a înălțat și CAPELA MORTUARĂ, deschisă recent, respectându-se normele Uniunii Europene, cu simboluri multiple de respect și atitudine corectă și comportament corespunzător față de  semenii noștri care pleacă pe drumul Împărăției Cerești. Iată un loc în care clipele însemnate ale destinului  se prelungesc în nesfârșit și se împlinesc abia în veșnicie.

Iată fapte concrete prin care lușcanii simt fantasticul spectaculos înserat în cotidian și notațiile convingătoare din minunatele inițiative ale Primăriei și Consiliului Local al orașului Năsăud, care au transformat satul de peste râu într-un accelerator puternic de liniște și pace, implicând pe lângă efort și multe satisfacții.

 

        

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5