Campanie de promovare a Științelor de Bază pentru Dezvoltare Durabilă, la Liceul cu Program Sportiv Bistrița

Anul Internațional al Științelor de Bază pentru Dezvoltare Durabilă (IYBSSD), sărbătorit în 2022, recunoaște că științele de bază sunt vitale pentru a obține o dezvoltare durabilă și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru oamenii din întreaga lume. Ele oferă mijloacele esențiale pentru a face față provocărilor cruciale, cum ar fi accesul universal la alimente, energie, acoperirea sănătății și tehnologiile de comunicare. Ele ne permit să înțelegem impactul celor aproape 8 miliarde de oameni de pe planetă în prezent și să acționăm pentru a-l limita, și uneori chiar pentru a-l reduce: epuizarea stratului de ozon, schimbările climatice, epuizarea resurselor naturale, dispariția speciilor vii.

               În cadrul evenimentelor organizate cu acest prilej la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, de către prof. Violeta Cristurean și prof. Luminița Ujică, s-a evidențiat că la această instituție se promovează, în mod echitabil, atât sportul cât și știința și arta, lăsând frâu liber creativității elevilor. Totodată, am demonstrat practic, de atâtea ori, că ne pasă și de mediu.

            Astfel, elevii de  la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, atât de la profilul Sportiv cât și cei de la Resurse naturale și protecția mediului și Turism și alimentație, au fost implicați în activități ce au vizat promovarea științelor de bază și a sustenabilității,  stimularea tinerilor în cariera STE(A)M, fiind activități inter și transdisciplinare,  oferind șanse egale de tratament între femei şi bărbaţi, eliminând discriminarea de orice fel, asigurând o educație incluzivă tuturor părților implicate. Dintre activități, le menționăm pe cele desfășurate cu ocazia zilei de 11 Februarie - Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei, sub egida Uniunii Internaționale de Astronomie (IAU), Biroul de Promovare a Astronomiei (OAO) și a Comitetului Național Român de Astronomie (CNRA). Participare la etapa internațională a Concursului Internațional  de desene, parte a Programului internațional Dark and quiet skies 2022. Participarea la concursul internațional de desene a fost în acord cu  activitățile propuse în Acordul de parteneriat încheiat între Ministerul Educației nr.14775/30.09.2021, respectiv Agenția Spațială Română nr. 619/30.09.2021, activități de promovarea a științelor din domeniul STEM. Dark and quiet skies 2022a fost organizat de către Uniunea Astronomică Internațională (UAI), Biroul de Promovare a Astronomiei (OAO) și Comitetul Național Român de Astronomie (CNRA), în perioada 01-31 mai 2022. Participare la proiectul  “Latitude for travelling and Navigate”, organizat de NASE, Network for Astronomy School Education Program Group al IAU, și de UNESCO în cooperare cu Ciencia en Acción, în perioada 20 martie - 23 septembrie 2022. Totodată, în 16 Mai s-a sărbătorit Ziua Internațională a Luminii.

            În perioada 4-10 octombrie 2022 are loc Săptămâna Mondială a Spațiului, care în acest an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la importanța și interconexiunea spațiuluiși durabilității. Cu acest prilej, elevii au realizat activități de determinare a pulberilor sedimentabile din aer, au recondiționat tricouri uzate, cu elemente aparținând spațiului cosmic, acestea constituind obiectul unei expoziții realizată la Liceul cu Program Sportiv Bistrița. Tot în spiritul celor trei R (Reducere, Reutilizare, Reciclare), echipa formată din elevii Matean Nicoleta-Teodora (clasa a IX-a), Iurtăn Daria-Gabriela (clasa a IX-a), Mare Beatrix (clasa a X-a), Ujică Ana-Adelina (clasa a X-a) și Bechet Georgian-Ernest (clasa a XI-a) au realizat o macheta a Soarelui, din deșeuri, și vor reprezenta Liceul cu Program Sportiv Bistrița la Concursul SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A SPAȚIULUI COSMIC, care face parte din Calendarul competițiilor naționale pe discipline școlare, la care participă elevi români, Nr. 25.810/21.02.2022  secțiunea B. Competiții Naționale fără finanțare din parte Ministerului Educației, Capitolul VI. Interdisciplinare/ Transdisciplinare, poziția 54.

            Le dorim mult succes!

Prof. Violeta Cristurean

Prof. Luminița Ujică

Liceul cu Program Sportiv Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5