Zi de grație la Poșta năsăudeană!

            

 

              Sărbătorirea a 150 de ani de la crearea Uniunii Poștale Universale a prilejuit Asociației Culturale, Filatelice și de Numismatică și Cercului Cultural’’Vasile Șotropa’’ din Năsăud, ocazia de reunire în clădirea poștei năsăudene  a unei mulțimi apreciabile de oameni de cultură din Țara lui Coșbuc și Rebreanu! Artizanul, amfitrionul și sufletul acestei manifestări de ținută a fost juristul VALER  PETREHUȘ  până mai ieri vajnicul director al Poștei năsăudene, un om împătimit de cultură și tare îndrăgostit  de meseria sa! Deși acum Valer este doar un apicultor dedicat în Raiul numit Leșu Ilvei, nu și-a uitat colegii de muncă din vremuri pe care el le dorește nemuritoare și a reușit să adune ca într-un jerbă de flori multicolore (și mai ales tricolore)  în jurul lui, intelectuali de cele mai diverse orientări, uniți însă toți de dragostea pentru meleagul străbun, de cultura și de tradițiile Țării Năsăudului, acest ținut de legendă cu care orice român se mândrește și în care orice suflet și/sau cuget românesc găsește izbăvirea...

               După binevenitul Te Deum, Manifestarea a început cu două cântece folk prezentate măiastru de tânăra Luana Burduhos, eleva celebrului Sorin Găzdac, omul care a scris istorie cu ’’Cenaclul Flacăra’’ și prin alte manifestări ale muzicii folk...

               Programul acestei întâlniri de suflet a continuat cu o documentată expunere prezentată de juristul Valer Petrehuș despre istoria poștei în general și a poștei năsăudene în special. Miezul acestei ...întâmplări cultural artistice de cinstire a Poștei și a Poștașului în general, a fost însă unul...poetic! Poezia și exegeții ei au dialogat în continuare cu participanții, încercând să intre în rezonanță cu sufletele noastre ale spectatorilor, vrăjite de rime, de metafore și de cuvinte ziditoare. Alături de Valer, ca totdeauna în ultimii vreo 30 de ani s-a aflat profesorul, poetul și scriitorul Radu Băeș și cărțile sale – ’’La umbra unei păreri’’, ’’Enigmatica dispariție a lui Gucu’’ și ’’Ramuri de gând’’! Despre ele au vorbit, dându-și girul cu inima și rațiunea vizibil deschise, Olimpiu Nușfelean și Maximinian Menuț. Lor li s-au adăugat alte două voci autorizate – cea minunată, riguros argumentată și plăcută sufletului a lui Mircea Daroși alături de cea sentențioasă, însetată de adevăr și neînduplecată întru...separarea apelor, a lui Ion Mititean! Toți cei patru critici literari, adevărați medici în diagnosticarea Muzei și a Talentului, au vorbit la superlativ despre poezia și în general despre scrisul și scrierile prietenului nostru Radu Băeș. Fiecare a descris în felul lui și toți ca într-un snop de grâu au vorbit despre meșteșugul și talentul poetic autentic și aromitor pentru suflete al lui Radu Băeș! În cuvântul fiecăruia, într-o consonanță perfectă, s-a afirmat uimirea și încântarea întâlnirii cu Metafora, cu Măiestria poetică, cu Autenticul izvorât și izvorâtor din Tradițiile Neamului, din simțirea unică a țăranului năsăudean ancestral! Am remarcat precizia de bisturiu a incursiunii lui Olimpiu Nușfelean printre versurile Poetului! Apoi m-a uimit intuiția fantastică  prezentă în cuvintele lui Menuț Maximinian, revenit cu greu parcă din Grădina Poeziei în care l-a invitat Radu Băeș! Uimirea mea a continuat apoi ascultând excursul și excursia cu avionul hipersonic a lui Mircea Daroși prin Universul poeziei lui Radu Băeș! Nu în ultimul rând călătoria pe jos, cu picioarele goale prin roua pajiștilor de munte de dinsus de Borleasa și de culmile Gerselor alături de Ion Mititean a fost o încântare a sufletului meu!

                Radu Băeș, unicul și inconfundabilul Radu Băeș a fixat din timp în timp, prin epigrame țintite cu precizie aproape fiecare intervenție a vorbitorilor! L-am văzut și mai ales l-am simțit pe Poet mulțumit de cele auzite de la colegii și prietenii săi! Este lucru mare acesta – să auzi în direct și la nivelul maximei sincerități părerea celorlalți despre zbaterea ta sufletească în această viață aflată mereu, mai mereu, ca într-o...’’cetate de muncă, luptă și apărare’’( o locuțiune dintr-o altă...eră!).

                   Admirabila clipă ziditoare în suflete care a fost această activitate cultural artistică, a continuat apoi cu prezentarea unei alte minuni! Minunea s-a numit revista locală ’’Leșu – popas pentru cuvânt’’. Cu o emoție pe care o pot trăi doar sufletele sincere și dedicate, profesoara Alina Bora, redactorul șef, și-a prezentat laborioasa activitate de pregătire și redactare a revistei ilvene. Nobilă inițiativă, remarcabil rezultat al dragostei pentru cultură și pentru locuitorii din Leșu Ilvei. Sper doar ca aceia care au datoria de a veghea flacăra aceasta binefăcătoare să se implice cu toate cele trebuitoare pentru a nu o lăsa să se stingă...

                    Manifestarea aceasta de suflet s-a încheiat tot cu un moment de suflet în care Cornelia - Cornelia Ardelean Archiudean după rostirea câtorva cuvinte de apreciere încântată de ceea ce s-a petrecut în ’’Cercul cultural Virgil Șotropa” a prezentat cu vocea ei unică și din tot sufletul ei mare, câteva perle folclorice, adevărate Crezuri rostite ca în fața unui Altar sfânt, izbăvitor  pentru minte, inimă și...Speranță!!

                   Nu voi încheia această relatare strict subiectivă, care se dorește doar o...declarație de dragoste pentru RAMURA DE GÂND care este OMUL Radu Băeș, fără a mulțumi inegalabilului pictor din Nepos, Nechita Bumbu care a oferit oaspeților de la Bistrița dar și amfitrionilor manifestării...cireașa de pe tort:  câte un tablou din colecția sa de nestemate care ridică așa zisa naivitate la rangul binecuvântat de ...pictură academică!!

                    Așa cum stă bine unui bun organizator, unui director de Poștă dar mai ales unui muncitor în prisaca plină cu stupi de albine, omul Valer Petrehuș sprijinit de admirabila sa soție ne-a invitat..îîîn fine, la...taclale cu poștașii năsăudeni! Acolo, printre prăjiturile minunate ale doamnei Petrehuș și printre păhăruțele pline de...cafea cu mărgele, am continuat agapa în mod creștinesc plecând apoi din îmbrățișarea Poeziei lui Radu Băeș cu sufletele mulțumite...Doamne ajută!

Cronicar (Prea) sentimental...

Col.rt. Florentin Archiudean

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5