Nuielușele fermecate ale copiilor de la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga”

     Moto: ”Iubiți-vă copilăria: încurajați-o la joacă, la distracție. Cine dintre voi, uneori, nu regretați această perioadă, când pe buze era mereu zâmbet, iar în suflet,  pace?”  

Jean-Jacques Rousseau

         În fiecare an, pe data de 6 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai calendarului. Acesta este considerat ocrotitorul copiilor, mai ales al copiilor cuminți. Potrivit tradiției, pe 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetuţele și îl așteaptă pe Moș Nicolae să le aducă daruri și dulciuri. De această dată, copiii au atașat și un îndemn: ”Dă glas visurilor tale!”

           De multe ori sărbătoarea este asociată cu nuielușa pe care copiii neascultători o pot primi în locul darurilor. Pentru a fi siguri că acest lucru nu se va întâmpla, copiii Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” au intrat în proiectul ”Nuielușa fermecată” inițiat de doamnele învățătoare Rusan Bianca, Băieș Delia, Scurtu Adela, Stretea Simona. Acestea au conceput un ansamblu de activități care au stimulat elevii să-și descopere valorile personale: bunătate, generozitate, blândețe, prietenie, modestie, ambiție, curaj. Copiii și-au asociat sentimentele, dorințele, așteptările cu sărbătoarea creștină, și-au orientat gândurile, țelurile spre un orizont mai apropiat sau mai îndepărtat: universul personal, al familiei, al prietenilor, al animalelor de companie, sau spre teme de interes general: pacea, planeta, patriotismul, și nu în ultimul rând, credința în Dumnezeu.

        Sensibilitatea copiilor a făcut posibilă această apropiere plină de candoare de universul credinței, care este unul discret și oarecum tainic. Acest tip de comunicare cu elevii atrage atenția că există modalități educative pe care sistemul de învățământ le abordează într-o variantă mult prea formală. Un context prietenos, calm deschide oportunitatea unei comunicări autentice.

          Evaluarea proiectului s-a desfășurat într-o manieră inedită, spontaneitatea având rolul de a da glas celor mai frumoase gânduri. Peste 300 de elevi înscriși în proiect și-au rostit dorințele pentru viitor. Nuielușele fermecate au purtat dorințe fermecate și sentimente adevărate.Fiecare copil a fost răsplătit cu dulciuri, semn că Moș Nicolae își îndreaptă urechea spre cei cuminți, veseli și frumoși. Mulțumim pentru implicare copiilor, familiilor și personalului școlii.

Prof. înv. primar Bianca Rusan 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5