Nuţu Tabără: 2014 este un an agricol bun pentru producătorii din judeţul nostru

Ing. Nuţu Tabără, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, susţine că anul 2014 este unul bun pentru producătorii mari şi mici din judeţul nostru, asta datorită vredniciei oamenilor, investiţiilor făcute prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, dar şi condiţiilor meteo favorabile. „Vreau să îi felicit pe toţi producătorii din judeţul nostru şi să le urez sănătate”, a punctat Nuţu Tabără, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

           Şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud a prezentat şi o serie de date statistice cu privire la stadiul recoltării produselor agricole, de la suprafeţe cultivate, până la producţii realizate/estimate per total şi „o medie la hectar”.

          Astfel, la nivelul judeţului nostru au fost cultivate 3200 hectare de grâu, producţia totală fiind de 9,7 tone, adică o medie de 3 tone/hectar, în creştere faţă de anul trecut (2.6 tone /hectar). Şi la grâul de primăvară, media la hectar a fost în jur de 3 tone.  La triticale, pe cele 150 hectare s-au obţinut 465 tone produse.

          Peste 22.000 hectare au fost cultivate în judeţul nostru cu porumb, şi aici media estimată fiind de 3,1 tone. Producţii foarte bune, remarca Nuţu Tabără, sunt la cartofi, 16 tone/hectar, în judeţ fiind peste 8.300 de hectare cultivate.

          Altfel, fermierii bistriţeni au cultivat soia doar pe 20 hectare, sfeclă de zahăr – 38 hectare, floarea soarelui – 500 hectare. În schimb, doar un hectar de pământ a mai fost „ocupat” cu tutun.

***

Din păcate, probleme au fost în acest an pentru apicultori, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai — iunie 2014. La nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, menţiona Nuţu Tabără, este propus un ajutor de minimis pentru acest sector, estimat la 4 lei/ familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii și 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5