Octombrie, luna preventiei cancerului de sin

OCTOBRIE ROZ

Este octombrie. “Octombrie roz” sau luna de informare si prevenire a cancerului mamar. In fiecare an aproximativ 6000 de femei din Romania sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, numar care poate fi redus drastic daca boala este descoperita in faza incipienta. Exista trei lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca totul este in regula:

- sa apelezi la examinari facute de un personal calificat din trei in trei ani pina la virsta de 20 de ani si o mamografie in fiecare an dupa virsta de 40 de ani ( in oras la Clinica “Samovil” si Policlinica Bistrita) ;

- o consultatie la medic in cazul in care ai aflat ca in familie au existat cazuri de cancer la sin;

- te poti examina singura, o data pe luna, pentru a descoperi eventualele modificari in forma sau textura sinilor.

Cea mai buna perioada pentru a face o autoexaminare a sinilor este la sfirsitul perioadei de menstruatie, cind sinii nu sunt atit de sensibili la atingere. Foloseste o oglinda destul de lata astfel incit sa poti vedea intreaga suprafata. Ce verifici? Forma si marimea sinilor, culoarea si textura pielii, cu bratele pe linga corp iar mai apoi cu bratele ridicate. Trebuie sa-i cunosti bine, sa inveti cum arata in mod normal ca sa poti depistata orice schimbare survenita ulterior. Apoi, cu mainile in sold incordeaza muschii pieptului si apleca-te putin in fata pentru a observa sinii si din aceasta pozitie.

Mergi la medic de indata ce observi urmatoarele: noduli, chisturi, intarire a pielii;umflaturi, febra, pete rosii sau intunecate;modificari in marime sau forma;scurgeri bruste ale sinului;

durere locala ce nu dispare. Multa atentie! Semnele cancerului mamar nu sunt aceleasi pentru toate femeile! Unele femei nu depistreaza chiar nici o schimbare!

Pasul doi este bine sa-l executi intinsa, cu o perna sub umarul drept si indepartind bratul de corp pentru a intinde tesutul mamar cit mai uniform. Verfici apoi intreaga suprafata a sinului folosind trei degete cu care vei desena trei cercuri imaginare: unul usor, unul mai apasat si un altul mai adinc. In timpul executarii miscarilor concentrice nu ridica degetele de pe piele astfel incit sa nu ratezi nici un loc de pe suprafata sinului. Cind ai terminat, coboara bratul si examineaza subsoara, apoi verifica si sinul sting in acelas mod. Daca nu esti sigura ca ceea ce simti este normal, rezolva imediat o rezervare pentru o consultatie la medic.

Mirela Parker,

Promovarea Sanatatii ,“Directia de Sanatate Publica’

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5