Mirela Parker: Gestul atingerii, gestul care salvează
Foarte multe femei se confruntă cu apariția unor dureri, aparent fără motiv, la nivelul sânilor. La atingere, se constată apariția unor porțiuni întărite, ca niște plăcuțe implantate sub piele lucru care poate speria pe oricine. Gîndul că poate fi un cancer de sîn blochează femeia care se știa perfect sănătoasă. Teama le poate conduce pe femei la disperare, la panică, iar de aici intervin atitudini opuse: unele aleargă la specialist - cea mai corecta atitudine posibilă, altele au reacții paradoxale - se închid în sine, își plîng de milă, trag de timp, întirziind nepermis de mult cu prezentarea la medic; altele însă își fac un rău și mai mare, apelînd la tot felul de remedii miraculoase ce le pot pune viața și mai mult în pericol. Singura atitudine corectă este prezentarea neîntîrziată la medicul specialist. În ultima perioadă s-a dezvoltat o specializare foarte strictă a medicilor oncologi: acești specialiști se numesc mamologi și se ocupă exclusiv de cancerul de sîn.
Diagnosticul poate fi diferit - de la o mastopatie difuză, relativ inofensivă, pînă la cancerul mamar. Desigur, diagnosticul nu se poate stabili de către fiecare femeie dar un semnal de alarmă poate fi depistat prin forțe proprii. Descoperirea unei cît de mici anomalii (durere fără motiv, formațiuni întărite sub piele), trebuie să determine femeia de a se adresa medicului imediat. În depistarea cancerului de sîn există o serie de metode de mare precizie : investigațiile la ecograf (cu ultrasunete), la mamograf (cu utilizarea, mai nou, a calculatorului) si metoda genetică. În comparație cu palparea mamară, aceste metode sînt mult mai precise: prin palpare se pot depista tumori de circa 1 cm diametru, pe cind cu ajutorul tehnicii speciale a mamografiei se descoperă tumori de numai 0,5 și chiar și de 0,1 cm.
Mai mult, sînt descoperite tumori în fază zero, adica în momentul cînd abia au început să se depună sărurile caracteristice - microcalcinatele - în zona viitoarei tumori, iar tumoarea propriu-zisă nu există, ci poate apărea în viitor, dacă vor fi create condițiile pentru formarea acesteia. În acest context, datorită depistării foarte precoce a bolii, viața pacientelor poate fi salvată în procent de 100 la sută.
Dar, palparea preventivă pe care o întreprinde femeia însășiîn mod regulat este extrem de importantăîn depistare. Pe lîngă palparea lunară a sînilor care se face într-una din zilele imediat următoare menstruației (cînd aceștia nu sunt sensibili sau tensionați) trebuie avută cît mai multă grijă în a asigura un echilibru regimului de hrană prin completarea vitaminelor și mineralelor ce lipsesc în alimentația zilnică, desigur, fără a exagera, înghițind doze masive de astfel de preparate. Se pune accent pe complexul antioxidant, format din vitaminele A, C si E. De asemenea, este bine să completăm mineralele ce ne lipsesc, cum ar fi seleniul și iodul, cu un rol foarte important în profilaxia și oprirea proceselor de oxidare atît de dăunătoare.
Fiecare femeie, în funcție de vîrsta pe care o are își va concepe o strategie propie de prevenire a cancerului de sîn. Autoexaminarea lunară a sâinilor se începe de la vîrsta de 20 de ani. Orice modificare (apariția unor noduli etc.) trebuie să conducă femeia imediat la medic! Se face un control medical al sînilor cel puțin o dată la 3 ani începînd de la vîrsta de 20 de ani și anual după 40 de ani! Mamografia se recomandă începînd cu vîrsta de 50 de ani sau chiar mai devreme – mai ales dacă există cazuri în familie!
Ce se mai poate face? Îmbunătățirea stilului de viață: se renunță la fumat si se consumă alcool doar cu moderație, se face gimnastică sau altfel de mișcare fizică în mod regulat (30 de minute de 3 ori pe săptămînă), se evită consumul de alimente bogate în grăsimi animale! Conform statisticilor, în zonele rurale frecvența îmbolnăvirilor de cancer de sîn este cu 10 la sută (și chiar mai mult) mai mică decît la orașe. Aici au un rol important atît alimentația cît și condițiile ecologice, specificul activității și diminuarea considerabilă a stresului. În ceea ce privește zona urbană, poluarea din marile aglomerări urbane își spune cuvîntul precum și unii factori particulari - cum ar fi accidentele industriale (accidentul nuclear de la Cernobil).
Vezi și http://www.avoncampaniisociale.ro/stopcancerlasan/tratament-si-recuperar... sau http://romaniancancerleague.org/romana/?page_id=63.
Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN
Adaugă comentariu nou