Pasajele Bistriţei şi numele poeţilor, proiect editorial realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean. Cărţi noi: Andreea Gal şi regretatul George Ţâra

La Editura Charmides a apărut albumul „Pasaje poetice” realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Astfel, George Coşbuc, Nicolae Avram, Dan Coman, Ana Dragu, Marin Malaicu Hondrari, Ada Milea, Aurel Onişor, Ioan Pintea, Alexandru Uiuiu şi Ion Urcan au, fiecare, în viziunea fotografică a lui Ion Barbu şi a Cameliei Toma, câte un pasaj din Bistriţa.
Pe lângă ilustrarea cu imagini a pasajelor, artiştii vizuali afişează pe zidurile acestora şi versurile poeţilor, ca şi când ar face parte din peisajul citadin. După cum ne declară managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, proiectul este unul nu doar de suflet ci are rolul de a promova frumuseţea Bistriţei prin structurile arhitecturale şi prin poeţii cetăţii.
În cadrul aceluiaşi proiect, „Pasaje literare bistriţene”, derulat de Fundaţia Societatea de Concerte, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Programul de finanţare nerambursabilă 2020, este şi volumul de versuri „Sunt zile în care cerul îţi moare în braţe”, semnat de Andreea Gal.
Un al treilea volum a cărui apariţiei editorială o salutăm este „Ce rămâne din ce trece”, ce adună eseurile semnate de regretatul George Ţâra într-o ediţie îngrijită de Alexandru Uiuiu. Volumul este publicat tot în proiectul „Pasaje literare bistriţene”, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean şi adună, pe lângă publicistica lui George Ţâra, şi câteva mărturii despre regretatul critic semnate, printre alţii, de Andrei Marga, Ioan Groşan, Cosmin Perţa, Viorel Mureşan, Nicolae Feier, Nicu Vrăsmaş, Vasile V. Filip.
Cele trei apariţii se dovedesc a fi, în vremurile pe care le trăim, un mod curat de promovare a literaturii bistriţene. Poate că în vremurile acestea ar trebui să ne axăm mult mai mult pe editarea de carte pentru că alte evenimente culturale, din păcate, nu se pot realiza.

Comentarii

21/11/20 08:55
cititor

Nu-i chiar atât de curat proiectul finanțat de CJ BN. Nicolae Avram, Marin Malaicu Hondrari, Aurel Onișor nu prea au mari legături cu Bistrița, iar Alexandru Uiuiu nu este poet. Preferințele personale, mai ales cînd nu vin din partea unei personalități literare puternice, nu prea au ce căuta în finanțările publice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5