Păunița din Sângeorz Băi a strălucit la Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Primăria Zikhron Ya'akov, AMIR (Organizația Israelienilor Originari din România) și HOR Israel (Hitachdut Olei Romania) a organizat un eveniment de amploare, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri, cu titlul Toamna românească la Zikhron Ya'akov. Centenarul României moderne coincide cu aniversarea, în anul 2018, a 70 de ani de la înființarea statului Israel, precum și cu împlinirea a 70 de ani de neîntrerupte relații diplomatice româno-israeliene. Evenimentele au fost organizate în aer liber, în spații situate în zona pietonală a orașului turistic Zikhron Ya'akov, ale cărui baze au fost puse de evrei veniți din România, primăria orașului dorind să valorifice această importantă moștenire istorică. De-a lungul străzii pietonale Ha-Meyasdim au avut loc concerte de muzică tradițională românească susținute de Ansamblul folcloric Păunița, director Florin Hodoroga.
Scriitoarea de origine bistriţeană Cleopatra Lorinţiu, vicepreşedinte Institutul Cultural Român Tel Aviv, a seclarat” “Într-o mare de oameni, într-o atmosferă demnă de ”Nunta Zamfirei” , în ”Toamna româneasca” la Zihron Yacov, localitate clădită de coloniștii pionieri evrei români pe la 1882, loc istoric și colonie agricolă premergătoare creării Statului Israel, au venit la invitația ICR Tel Aviv, printre alții, și sângeorzenii mei: dansatori și cântăreți din Ansamblul Păunița animați de entuziastul fără pereche a lui Florin Hodoroga. Entuziasmul publicului, ( mulți dintre ei fiind de origine română, sau având rădăcini românești), e greu de descris. Emoția, bucuria și sentimentul de fraternitate au răsunat în noaptea israeliană de septembrie, aducând folclor românesc din mai toate regiunile țării. Căci ”păunii noștri” au venit cu repertoriu din toată țara și cu straie din toată țara. O lecție de folclor printre locuitorii uimiți și încântați care s-au prins în joc trei ceasuri întregi, tineri și vârstinici, căci vorba lui Coșbuc ”Sunt greu bătrânii de pornit,
Dar de-i porneşti, sunt greu de-oprit!”.
"Am rămas puternic impresionat de câtă lume vorbește românește aici! Români care sunt aici de când se ştiu, sau "sunt de 40 de ani aici, m-a adus tata", "suntem de 1 an, mama este de mult și vrea să ne aducă pe toți", sorry but eu nu ştiu bine românește dar mama e din România", asta a fost puternică "toate orașele din Israel sunt făcute de români, de 60 de ani sunt peste tot! ". Foarte mulți români sau vorbitori de limbă română, experiență extraordinară pentru noi" a declarat Florin Hodoroga, directorul Centrului Cultural Sângeorz Băi.

Nu mai ştiu unde este România!
Felicitări !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5