Preşedintele Consiliului Judeţean şi Ansamblul Profesionist Dor Românesc, în Caravana România-Israel a TVR Cluj

Consilierii judeţeni au aprobat, în unanimitate, Înțelegerea de Cooperare între Județul Bistrița-Năsăud din România și Consiliul Regional Brenner din Statul Israel. Demersul vine ca urmare a intensificării în ultimii ani a acțiunilor de promovare a  schimburilor culturale între instituții și organizații din județul Bistrița-Năsăud și  din Statul Israel, prin implicarea domnului Moshe Basch, cetățean israelian născut la Bistrița. Președintele Consiliului Regional Brenner din Statul Israel, Doron Shidlov, și-a exprimat dorința de a lărgi cadrul de colaborare, prin stabilirea unei relații de cooperare cu județul Bistrița-Năsăud, astfel că, în urma parcurgerii etapelor procedurale, s-a convenit forma finală a acestei Înţelegeri de cooperare.

Prcatic, părțile convin să întreprindă eforturi concertate, pe baza egalității și avantajului reciproc, în vederea promovării contactelor între comunitățile celor două părți și să efectueze în mod activ schimburi și cooperări în domeniile administrație publică, cultură, economie şi comerț, știință și tehnologie, educație şi tineret. Părțile vor suporta în mod independent toate cheltuielile apărute în cursul implementării Înțelegerii de Cooperare.

         ***

De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi secretarul judeţului, Mica Oprea, vor fi prezenţi în perioada următoare în Israel, acolo unde va fi semnată Înţelegerea de Cooperare. De asemenea, Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” va susţine spectacole artistice, la Rehovot şi Tel Aviv, luni – 5 octombrie  şi marţi – 6 octombrie, care vor fi transmise în direct,  totul fiind inclus în Caravana România-Israel, proiect al TVR Cluj.

În Anul Centenar, TVR Cluj susține producția televiziunii publice prin realizarea unui proiect de mare anvergură denumit „EUROPA 100”, care însumează programe ce vor fi realizate în comunitățile de români din întreaga lume și difuzate pe principalele canale ale postului public de televiziune. Primul program generat de proiectul „EUROPA 100” a fost „Caravana TVR Cluj: SERVUS, EUROPA!” – un program realizat în primăvara acestui an și dedicat comunităților de români din Ungaria.

În perioada 4 – 10 noiembrie a.c., TVR Cluj va derula Caravana România-Israel, un proiect de televiziune dedicat românilor din Israel și realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și al Ambasadei Israelului la București. Itinerariul Caravanei urmează un traseu care cuprinde mai  multe localități din Israel unde trăiesc evrei originari din România: Ierusalim, Rehovot, Tel Aviv, Zihron Iacov, Haifa.

Programul ar urma să conțină emisiuni de dezbateri, știri, reportaje, toate transmise live din localitățile care compun traseul Caravanei și susținute prin participarea unor personalități din România și din Israel.

Jurnaliști, politicieni, teologi, oameni de cultură și oameni de afaceri vor fi prezenți în edițiile speciale ale emisiunilor Stația România-Israel, Regiunea în Obiectiv și Observator Transilvan.

De asemenea, programul Cântec și Poveste va oferi spectatorilor și telespectatorilor din cele două țări o serie de momente artistice susținute de către ansamblurile folclorice „Dor Românesc” din Bistrița și „Transilvania” din Maramureș. În programele Caravanei mai sunt prevăzute activități de donare și lansare de carte românească.

Caravana România-Israel pregătește și o serie de premiere jurnalistice – interviuri, reportaje, documentare – cu oameni și locuri neabordate până acum de presa din țara noastră.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5