Pe 10 străzi din municipiu, iluminatul public se va face prin panouri fotovoltaice

Vorbim deocamdată despre un studiu de fezabilitate ce vizează un proiect în valoare de 1 milion de euro, ce are la bază introducerea în sistemul de iluminat public a panourilor fotovoltaice, ce aduc costuri mai mici la facturile de energie şi valorificarea resurselor de energie regenerabilă.

Studiul de fezabilitate a fost adoptat, joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Bistriţa.

Străzile propuse în tema de proiectare sunt în număr de zece, respectiv: Compozitorilor, Armoniei, Constantin Brăiloiu, Dinu Lipatti, George Enescu, Sergiu Celibidache, Tudor Jarda, Gheorghe Dima, Tudor Brediceanu, Bella Bartok.

,,Sistemul de iluminat public pentru cele 10 străzi se va realiza folosindu-se elemente de producere a curentului electric prin panouri de tip fotovoltaic, printr-un sistem de producere modernă, cu înmagazinarea energiei în acumulatori, prin folosirea unor lămpi cu vapori de sodiu, montate pe stâlpi metalici de 8 m, cu o autonomie de circa 3 zile, fără racordare la sistemul de furnizare al energiei electrice.

În urma calculelor necesarului de energie electrică se vor alege ca sursă de producere a energiei două panouri fotovoltaice pentru fiecare stâlp, un acumulator, un invertor şi o lampă cu LED.

Se vor instala 168 de stâlpi la o distanţă de 35 m pe aceeaşi parte a drumului, fiind realizat un iluminat de tip M4”, se precizează în proiectul de hotărâre adoptat de aleşii locali.

Durata de realizare a lucrării este estimată la 18 luni.

Panourile fotovoltaice asigură un iluminat public mai ieftin. Obiectivul general strategic propus prin proiectul de investiţie constă în modernizarea sistemului de iluminat stradal astfel încât să se atingă următoarele obiective:

- scăderea consumului de energie electrică aferentă iluminatului public stradal;

- îmbunătăţirea calităţii iluminatului stradal;

- diminuarea costurilor primăriei legate de factura la energie electrică pentru serviciul de iluminat.

Anual, pentru iluminatul public, Primăria Bistriţa cheltuie 13-15 miliarde de lei vechi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5