Pescuitul recreativ în Bistriţa-Năsăud. Vezi cât costă cotizaţia şi unde poţi pescui!

Încă din primele zile ale anului 2018, pescarii bistriţeni au fost prezenţi cu beţele în mână pe malurile apelor de la noi din judeţ. Asociaţia  Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bistriţa-Năsăud, singura contractoare a apelor din Bistriţa –Năsăud pentru pescuit, avea la finalul anului trecut 2960 de membri pescari. Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, prin ACTUL ADITIONAL nr.3/03.03.2015, dă în folosinţă AJVPS BN bazinele piscicole din apele colinare şi de şes din judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru pescuit recreativ, incluzând aici Bazinul Someşului Mare cu afluenţii principali Râul Şieu, Râul Bistriţa Ardeleană, afluenţii Pârâul Budacului, Lechinţei, Meleş, Rosua, Sălăuţa şi toate pâraiele afluente în acest bazin.

Incepând cu 2017, ANPA transformă permisele pentru pescuit în PERMIS DE PESCUIT RECREATIV, încurajând o participare largă la pescuit, pescarii pot reţine peştii de dimensiuni legale şi în cantitate de 5 kg sau daca un  peste depăşeşte această greutate poate fi reţinut legal dacă specia respectivă nu trebuie eliberată conform legislaţiei.

Pentru a pescui pe apele din Bistriţa-Năsăud este necesar ca pescarii să fie membri AJVPS BN sau să fie membri într-o asociaţie cu care există reprocitate: AJVPS MM, AJVPS SV, AJVPS MS, AJVPS CJ, AVPS CJ, la fel şi membrii AJVPS BN putând pescui în toate apele administrate de parteneri.

În 2017, AJVPS BN a făcut două repopulări, una cu 2700 kg peşte şi una cu 415 kg peşte, ambele perfect legale şi autorizate de autorităţile în drept, conform Planului de Management aprobat de ANPA, care prin contract cere AJVPS BN o repopulare cu peşte în fiecare an, cantitatea şi speciile find prevăzute în Planul de Management şi avizate de autorităţi anual. Facem cunoscut că propaganda negativă legată de repopulare nu are un fundament legal, AJVPS BN face toate acţiunile de repopulare cu respectarea legalităţii şi cu o prealabilă consultare a specialiştilor de drept în piscicultură, mediu, ihtiofaună, vânătoare şi pescuit. AJVPS BN are angajaţi şapte paznici de vânătoare şi pescuit, cu atestate şi avize în acest domeniu, cu drept de port armă de pază, pistol şi un director în persoană lui ing. Valer Negruşa şi el cu competenţa totală în acest domeniu.

Tot acest sistem este pus în slujba pescarilor nu împotriva lor, astfel că nu încurajăm braconajul, reţinerea peştilor sub dimensiuni dar, în acelaşi timp, nu avem ca prioritate sancţionarea pescarilor, ci încercăm conştientizarea şi participarea proactivă a acestora la activitatea de pescuit. Pornim cu prezumţia de bună credinţă a tuturor pescarilor şi orice neajuns va fi tratat individual, nu punând o anatemă pe toţi pescarii. “Încurajăm pescuitul recreativ, nu suntem împotriva reţinerii peştilor în mod legal permis”, “pe cei care doresc participarea la concursuri ca şi Pescari Sportivi sub cupola AGVPS ROMÂNIA îi susţinem, încurajăm menţinerea curăţeniei malurilor şi îi rugăm pe toţi pescarii să nu lase în urmă plasticuri sau alte reziduuri care nu sunt biodegradabile, încurajăm sesizarea către AJVPS BN a aspectelor negative văzute de pescari pe malurile apelor şi promitem escaladarea acestor probleme la autorităţile în drept în urma sesizării de către pescari la AJVPS BN.

Cu permisul ANPA distribuit de AJVPS BN se poate pescui şi în Lacul Colibita şi pe toate apele de munte din judeţul Bistriţa-Năsăud care sunt în acest moment administrate de ANPA.

Pentru 2018, AJVPS BN a menţinut o plată a cotizaţiei mai mică faţă de alte asociaţii din zonă, în ideea de a facilita pescuitul recreativ în Bistriţa- Năsăud, în acelasi timp s-a introdus şi o CONTRIBUŢIE PENTRU POPULARE de 30 Lei pentru fiecare membru. Repopularea este prevăzută şi obligatorie prin contractul cu ANPA.

Astfel, un pescar plăteşte cotizaţie de membru 70 Lei + 30 Lei CONTRIBUŢIE PENTRU POPULARE. Femeile, pensionarii, copiii între 14 şi 18 ani, studenţii şi elevii până la 25 ani, vânătorii membri ai AJVPS BN plătesc 35 lei cotizaţie + 30 Lei CONTRIBUŢIE PENTRU POPULARE. Copiii sub 14 ani pot pescui fără taxă, în cazul lor dacă doresc să fie membri pescari se aplică o reducere de 75% a cotizaţiei.

Plata cotizaţiei se poate face la Magazinul Vânătorul şi Pescarul,  în Bistriţa pe str. Gheorghe Şincai, la binecunoscutul Sony, la sediul AJVPS BN din Bistrita pe str. Fazanăriei, langa Pădurea Schullerward, în Beclean la Ocolul Silvic, la secretarul filialei Beclean şi Paznicul de vânătoare şi pescuit Doru Marcan, la Ocolul Silvic Nasaud  - Filiala de Vânătoare, la secretarul şi Paznicul de vânătoare şi pescuit, inginerul Zaharie Gavriloaie, la toţi aceştia puteţi primi orice informaţii sau sesiza orice probleme de pescuit recreativ.

La cererea membrilor pescari s-a început activitatea de control pe ape pentru pescuit. În acest sens, există parteneriate cu Jandarmeria Bistriţa, Poliţia Bistriţa şi ANPA Filiala Transilvania Cluj, în perioada prohibiţiei şi Garda de Mediu are competenţe de control la pescuit. Există în studiu şi problema cormoranilor pentru care avem un material înaintat la factorii decidenţi din minister, pentru curăţenia malurilor sunt responsabile autorităţile locale din zonă, primăriile din raza localităţilor respective, pentru alte probleme vă rugăm să sesizaţi AJVPS BN, urmând să reclamăm autorităţilor competente şi să urmărim demersul până la soluţionare.

Vicepreşedinte AJVPS BN cu probleme de pescuit

Ing. Emil Iustian Alexandru

Comentarii

30/01/18 12:27
Emil Iustian Al...

INFORMATIE DE ULTIMA ORA ,,,,PESCARII CARE SUNT MEMBRII AJVPS BN POT SA SE INSCRIE IN ALTE ASOCIATII DE PESCARI MEMBRE ALE AGVPS ROMANIA CU PLATA A JUMATATE DIN COTIZATIE,,,,SPRE EXEMPLU LA AJVPS SALAJ,,,

02/02/18 12:22
Emil Iustian Al...

INFORMATIE DE ULTIMA ORA ,,,,PESCARII CARE SUNT MEMBRII AJVPS BN POT SA SE INSCRIE IN ALTE ASOCIATII DE PESCARI MEMBRE ALE AGVPS ROMANIA CU PLATA A JUMATATE DIN COTIZATIE,,,,SPRE EXEMPLU LA AJVPS SALAJ,,,

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5