Guvernul Boc atacă primăriile în operaţiunea “Banii Înapoi”

Peste 2 milioane de lei din bugetul judeţului se întorc la Guvern

Foame de bani: Guvernanţii cer înapoi de la administraţiile locale banii daţi în urmă cu mai puţin de două luni şi rămaşi necheltuiţi

Comunităţile locale care au primit spre sfârşitul anului trecut fonduri de la bugetul central, dar nu au reuşit să le cheltuiască, au fost obligate să le înapoieze Guvernului. Măsura a fost impusă de cabinetul Boc prin ordonanţă de urgenţă, actul normativ fiind publicat în monitorul oficial în ultima zi a lui 2008. Potrivit lui Ioan Pintea, trezorier şef la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Bistriţa-Năsăud „sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată acordate în anul 2008 prin hotărâri ale Guvernului bugetelor locale pentru acoperirea unor cheltuieli curente şi de capital rămase neutilizate la finele anului se restituie la bugetul de stat”.

Boc a solicitat banii înapoi cât mai repede. Foamea de bani guvernamentală este ilustrată şi de urgenţa cu care cabinetul solicită returnarea sumelor oferite în urmă cu câteva luni autorităţilor locale, acestea fiind obligate să le înapoieze în mai puţin de o săptămână. “Regularizarea cu bugetul de stat a sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează până la data de 8 ianuarie 2009”, precizează ordonanţa de urgenţă.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, 16 primării şi Consiliul Judeţean trebuie să returneze statului suma de 2, 2 milioane de lei. Numai Consiliul Judeţean are de restituit 620.000 de lei, din care mai bine de jumătate au fost alocaţi comunei Zagra pentru lucrările de aducţiune cu apă. Printre proimăriile care au trebuit să înapoieze banii se numără primăria Poiana Ilvei cu 274.000 de lei. Celelalte unităţi admnistrativ-teritoriale „atinse” financiar de ordonanţa lui Boc sunt: primăria Budeşti- 10.000 de lei; Mărişel-2.700 de lei; Şieu- 67.000 de lei; Silivaşu de Câmpie-181.800 de lei; Sânmihaiu de Câmpie- 14.300 de lei; Beclean- 152.000 de lei; Negrileşti-192.000 de lei; Petru Rareş-173.300 de lei; Târlişua-145.000 de lei; Uriu-111.100 de lei; Coşbuc- 175.000 de lei; Şant- 136.900 lei etc

Alocarea sumelor respective a stârnit la vremea respectivă un scandal monstru, democrat-liberalii acuzând că banii au fost ghidaţi mai ales către fiefurile social-democrate şi liberale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5