Duminică, 28 septembrie 2008,

Peste 4.000 de credincioşi au participat la resfinţirea Bisericii din Şintereag

În luna octombrie a anului 2002, la Şieu Odorhei, episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul l-a hirotonit întru parohia pe tânărul slujitor al altarului, Dumitru Constantin Ciupa. De şase ani, preotul Dumitru s-a implicat profund în viaţa comunităţii creştine, reuşind să înfrumuseţeze biserica, să-i adune pe credincioşi în jurul său şi a locaşului de rugăciune. Părintele Dumitru, împreună cu comitetul şi consiliul parohial şi deopotrivă cu Primăria, în frunte cu primarul Ioan Bob, au oferit tuturor o adevărată sărbătoare, la care au ţinut să fie prezenţi peste 4.000 de credincioşi din parohie şi din localităţile mai apropiate sau mai îndepărtate.

La ora 9,30, soseşte în Şintereag, episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul, al Vadului, Feleacului şi Clujului, fiind întâmpinat în faţa bisericii de primarul Ioan Bob, de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Alexandru Vidican. Tinerele Bogolin Ana Maria şi Man Ionela, îmbrăcate în costume populare, îi oferă înaltului ierarh, după datină, pâine şi sare.

Are loc, în continuare, slujba de resfinţire a bisericii, prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu sfântul mir. Biserica din Şintereag, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, datează din anul 1894 şi a fost târnosită în 1938. Iată că după 70 de ani, credincioşii de aici au avut în mijlocul lor un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Între anii 2003-2008 s-au efectuat lucrări importante, valoarea acestora depăşind două miliarde lei vechi. Cele 220 de familii, cu 650 de suflete, au contribuit fiecare după puterile lor la înfrumuseţarea şi modernizarea bisericii. Aceasta a fost pictată în tehnica frescă de către pictorul Seserman Simion, din Bistriţa, a fost dotată cu mobilier nou, covoare, împrejurimile bisericii au fost, de asemenea, reparate şi înnoite, astfel că în momentul resfinţirii, biserica din Şintereag arată ca o adevărată mireasă pentru mirele ei, Iisus Hristos.

Meritul principal l-a avut, cum spuneam, tânărul preot Dumitru Ciupa, ajutat îndeaproape de consiliul parohial – prim epitrop Niculaie Sângeorzan, de comitetul de femei în frunte cu Cercilia Negru, de primarul comunei Ioan Bob. Aceştia, împreună cu Ciui Daniela şi Czermerman Vasile, au primit diplome de aleasă cinstire pentru strădania şi jertfelnicia de care au dat dovadă în înfrumuseţarea bisericii din Şintereag.

În parcul din centrul localităţii a avut loc apoi sfânta liturghie arhierească, la care episcopul Irineu a rostit un pilduitor şi înălţător cuvânt de învăţătură. “Astăzi ne-am împărtăşit din cuvânt şi din taină, din frumuseţea Evangheliei şi din splendoarea sfintei liturghii, care este cerul pe pământ, Dumnezeu Emanuel, Hristos cu noi până la capătul istoriei, precum ne-a promis.

Bucuria zilei de astăzi o datorăm vrednicului păstor sufletesc al acestei parohii, părintele Dumitru Constantin Ciupa, omul lui Dumnezeu, un apostol harnic, care face aici lucrul evanghelistului. Deşi este tânăr, se dovedeşte un excelent şi iscusit gospodar al Casei lui Dumnezeu. Dacă Hristos, mirele bisericii, ar coborî printre noi şi ar fi aici, acum, cred că i-ar pune pe cap diademă sau coroniţă de slavă sfântă şi de har dumnezeiesc. Nu mă îndoiesc că meritele sfinţiei sale sunt scrise în cartea de aur a împărăţiei eterne, pentru care şi eu, cu iubire şi preţuire, îl felicit. Ţin să aduc omagiul de laudă enoriaşilor, turmei cuvântătoare din Şintereag pentru că ei au strâns rândurile în jurul păstorului sufletesc şi împreună au înnoit această biserică făcând-o frumoasă ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei divin, Iisus Hristos, capul bisericii”, a spus înaltul ierarh.

Protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, l-a felicitat şi el pe tânărul preot pentru ceea ce a făcut, într-un timp foarte scurt, la Şintereag, spunând printre altele: “Dumnezeu a binecuvântat ostenelile bunilor credincioşi din parohia Şintereag, conduşi de tânărul, inteligentul, mândrul şi ambiţiosul părinte, Dumitru Ciupa, care timp de şase ani a întinerit parohia şi credincioşii au întinerit odată cu păstorul lor, au devenit împreună lucrători pentru ca mireasa lui Hristos, biserica, după 70 de ani de tăcere şi aşteptare, să primească astăzi binecuvântarea”.

La rândul lui, preotul paroh Dumitru Ciupa a adresat mulţumiri tuturor celor care au sprijinit eforturile depuse, consiliul şi comitetul parohial, sub îndrumarea şi sprijinul primarului Ioan Bob, bărbat adevărat, român şi demn, şi cu ajutorul fiilor satului care au contribuit la bucuria acestei sărbători.

Răspunsurile la sfânta liturghie au fost date de tineri studenţi de la Teologie şi de la alte facultăţi clujene, prestaţia lor fiind foarte mult apreciată de cei prezenţi.

La sărbătoarea de la Şintereag au fost prezenţi numeroşi invitaţi, sponsori şi alţi binefăcători, dintre sponsorii cu contribuţii dintre cele mai importante amintim pe dl. Ioan David, dl. Ioan Blaga, Consiliul şi Primăria Şintereag. De asemenea, numeroşi oameni politici au ţinut să fie de faţă şi să împărtăşească bucuria credincioşilor din Şintereag. Îi amintim pe secretarul de stat Valer Bindea, deputatul Ioan Oltean, preşedintele Consiliului Judeţean – Liviu Rusu, subprefectul judeţului – Radu Tămăşoi, directorul executiv al DGFP – Ioan Ţintean, inspectorul general al IŞJ BN – Mihai Mureşan şi alţii.

La agapa frăţească, ce a avut loc la localul “La Cruce” (patroni familia Cotuţiu), episcopul Irineu a adus din nou calde mulţumiri, felicitându-l, în acelaşi timp, pe preotul Dumitru Ciupa, care a prilejuit sărbătoarea zilei de duminică.

Merită apreciată contribuţia organelor de poliţie, Poliţia Rutieră, Poliţia locală, şi Jandarmeria, pentru modul cum au asigurat desfăşurarea în condiţii dintre cele mai bune a întregii manifestări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5