Numărul şomerilor din judeţ, în continuă creştere

Peste 9.400 de şomeri în luna octombrie

Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că în luna octombrie s-au înregistrat 547 de şomeri în plus faţă de luna anterioară.

Astfel, rata şomajului a ajuns la 7,23%, iar numărul total al şomerilor din judeţul Bistriţa-Năsăud este de 9.417 persoane. Aproape 8.000 dintre aceştia primesc indemnizaţii de şomaj, în timp ce peste 1.400 de oameni nu au nicio sursă de venit.

Conducerea AJOFM a anunţat că previziunile pentru următoarea perioadă nu sunt deloc optimiste.

„Rata şomajului la sfârşitul lunii octombrie este de 7,23%, mai mare cu 0,42 procente decât cea din luna septembrie. S-a înregistrat o creştere de 317 şomeri în rândul bărbaţilor şi 230 şomeri în rândul femeilor faţă de luna septembrie (…) Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când rata şomajului era în luna octombrie 2008 de 2,34%, acum în octombrie 2009, rata şomajului a crescut cu 4,89 procente, iar numărul şomerilor indemnizaţi cu 6.193 persoane”, precizează consilierul EURES, Adina Preda.

Din datele Agenţiei rezultă că femeile îşi găsesc mai uşor un loc de muncă. Astfel, din totalul şomerilor, 4.259 sunt femei, rata şomajului în rândul femeilor fiind de 7,14%.

Tot în luna octombrie, cinci agenţi economici din judeţ au disponibilizat colectiv 452 de persoane. Până la sfârşitul anului , AJOFM anunţă alte disponibilizări.

„Pentru luna noiembrie, un agent economic specializat în extragerea şi prelucrarea pietrei naturale va disponibiliza colectiv 47 de persoane, iar pentru luna decembrie, doi agenţi economici, unul cu profil construcţii, iar celălalt cu profil textil, vor disponibiliza colectiv un număr total de 37 de persoane”, se arată în comunicat de presă emis de AJOFM B-N.

Numărul total de persoane disponibilizate până la această dată este de 1.746 persoane.

Consilierul EURES, Adina Preda, a mai precizat că în acest moment sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei, 68 de locuri de muncă vacante, din care şapte joburi sunt pentru absolvenţii de studii superioare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5