Piața asigurărilor, evoluții pozitive în primul semestru, pe fondul creșterii concurenței și a daunalității. Prima medie pentru RCA a scăzut ușor în al doilea trimestru din 2022

Societățile de asigurare înregistrate în România au realizat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei, în prima jumătate a acestui an, relevă datele agregate în Raportul privind evoluția pieței de asigurări în semestrul I 2022. Acestor sume li se adaugă subscrierile locale ale companiilor care activează în România în baza dreptului la liberă practică, care au crescut cu aproape 150% față de perioada similară a anului trecut.

Concret, societățile care vând în România în baza sistemelor Freedom of Service (FOS) și Freedom of Establishment (FOE) au avut prime intermediate pe piața locală în valoare de 730 de milioane de lei, ceea ce face ca valoarea totală a pieței locale să se apropie de 9,5 miliarde de lei, la jumătatea anului. Societățile care activează în baza FOS și FOE au subscris mai ales pe clasa 10 (RCA și CMR), unde ponderea în intermedierile totale este de aproape 41%. A doua clasă importantă din acest punct de vedere este clasa A9 (asigurări agricole), cu o pondere de peste 20%.

Evoluția Primelor Brute Subscrise a venit pe fondul creșterii concurenței și a fost însoțită și de o îmbunătățire a indicatorilor de daunalitate. La 30 iunie 2022, rata combinată era de 101,66%, în scădere substanțială de la aproape 121% în prima jumătate a anului trecut. În cazul liniei RCA, rata combinată a scăzut de la peste 142% la doar 107,4%.

O evoluție remarcabilă poate fi observată și în ceea ce privește cotele de piață ale asigurătorilor. Cumulat pe asigurări generale și asigurări de viață, trei companii ocupă practic prima poziție, cu cote între aproximativ 17,5% și 18% din Primele Brute Subscrise. Pe prima poziție a trecut compania Groupama, cu 17,78% din PBS, urmată de Allianz-Țiriac, cu 17,74% și Euroins, cu 17,46%. Nivelul ridicat al concurenței se menține și strict la nivelul asigurărilor generale, care rămân dominante în structura pieței. Pe prima poziție se plasează societatea Euroins, cu 21,02%, urmată de Groupama, cu 20,99% și Allianz-Țiriac, cu 19,34%.

Nu în ultimul rând, în al doilea trimestru din 2022 evoluția primei medii pentru RCA a urmat o traiectorie de stabilizare. La finalul lunii iunie 2022, prima medie pentru asigurările RCA cumpărate de persoanele fizice a fost de 904 lei, în scădere de la 913 lei, cât era la finalul lunii martie 2022. La general (persoane fizice și persoane juridice), prima medie a fost de 1.154 de lei la 30 iunie, față de 1.138 de lei în martie 2022.

Raportul privind evoluția pieței asigurărilor în prima jumătate a anului 2022 poate fi consultat aici.

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5