„Plaiurile Bârgăului” și „Nunta Zamfirei” în Franța

Ansamblul „Plaiurile Bârgăului” din comuna Prundu Bârgăului şi „Nunta Zamfirei” din Livezile au fost invitaţi în MONTMORILLON – FRANŢA, respectiv în comunele SAULGE şi ADRIERS cu coordonare AMEISA – Asociaţie pentru Schimburi Internaţionale, a închegat relaţii de prietenie cu Primăria comunei ADRIERS respectiv cu primarul Philippe Rose din anul 2011. Comuna ADRIERS are o populaţie de 752 de locuitori, primarul având funcţie onorifică, aceasta fiind prima comună de lângă MONTMORILLON care beneficiază de un proiect cu eoliene, de cea mai mare carieră de piatră care deserveşte toate împrejurimile, precum şi de un centru de reciclare a deşeurilor şi multe alte utilităţi benefice locuitorilor şi nu numai.
Primirea formaţiilor artistice din România – „Plaiurile Bîrgăului” şi „Nunta Zamfirei” – Livezile a fost deosebit de călduroasă atât din partea locuitorilor unde am fost primiţi în vizită cât şi a celor doi primari împreună cu consilierii din SAULGE şi ADRIERS şi a celor care ne-au prezentat frumuseţea locurilor şi a obiectivelor din împrejurimi vizitate, printr-un program bine pus la punct pe zile şi ore.
În data de 14 iulie, de ziua Franţei, am fost oaspeţii comunei AVAILLES LIMOUSINE, fiind şi zilele acestei comune, doamna primar a înmânat celor două primării respectiv Prundu Bârgăului şi Livezile placheta comunei, organizând o seară de neuitat locuitorilor prin spectacolul perezentat de ansamblurile folclorice – „Plaiurile Bârgăului” şi „Nunta Zamfirei”, dovadă fiind aplauzele şi felicitările primite din partea spectatorilor şi organizatorilor, seara încheindu-se cu un impresionant foc de artificii.
Am amintit numai una din zilele şederii noastre în Franţa deoarece toate au fost la fel de importante şi cu primiri călduroase. Surpriza bârgăuanilor cea mare a fost bine ticluită şi pusă la punct de primarul Philippe Rose când am fost primiţi la primăria din ADRIERS, descoperind o pancartă bine fixată în parcul comunei pe care era inscripţionat numele comunei Prundu Bârgăului şi tricolorul românesc, care a fost stropită cu şampanie în aplauzele tuturor participanţilor, remarcându-se o grijă şi ospitalitate deosebite faţă de oasepeţii români.
La vizitarea spitalului din MONTMORILLON, prezentarea acestui obiectiv ne-a fost făcută de doamna doctor Daniela Dumitrecu care prin profesionalism şi dăruire face mare cinste României şi care împreună cu soţul său ne-a însoţit prin toate locurile unde am prezentat spectacole şi a găzduit pe întreaga perioadă două dintre dansatoarele Ansamblului Folcloric „Plaiurile Bîrgăului”.
Se cuvine a aduce mulţumiri de asemenea, în mod deosebit, domnului Claude Bonnet – preşedintele asociaţiei AMIESA şi doamnei Ana Baillet (Tomoioagă) româncă de loc din localitatea Cuşma, B-N, stabilită de peste 10 ani în Franţa – secretarul asociaţiei precum şi tuturor membrilor, care au depus eforturi deosebite fără de ajutorul cărora relaţiile noastre de prietenie nu ar fi fost posibile.
De remarcat este şi primirea călduroasă a gazdelor, unde membrii celor două formaţii au fost găzduiţi, înţelegerea şi ospitalitatea deosebite cu care ne-au primit şi suportat.
Nu în ultimul rând mulţumim domnului primar al comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan şi Consiliului Local care au înţeles că această relaţie de prietenie trebuie să continue şi a făcut posibilă deplasarea noastră în Franţa, colegilor de călătorie respectiv membrilor Ansamblului Folcloric „Nunta Zamfirei” însoţiţi de primarul comunei Livezile – Traian Simionca, firmei de transport “YULYUS” şi tuturor celor care ne-au sprijinit în această de neuitat călătorie.
Ioana Suciu,
Referent cultural Prundu Bârgăului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]