Din "Fântâna darurilor"

Pr. Alin Ciprian Cîndea: Privilegiile relațiilor strategice și speranța de dincolo de ele

Pr. Alin Ciprian Cîndea, preot al Misiunii Greco-Catolice din Paris

Foarte des se întâmplă ca oamenii să aibă în jurul lor „oameni strategici”, de exemplu o rudă bogată sau un prieten de rang foarte înalt. În astfel de cazuri, succesul lor în viață depinde în mare măsură de acești oameni, astfel încât se simt privilegiați și își permit să fie aroganți. Relațiile influente devin un fel de scurtătură în drumul lor spre succes, conferindu-le avantaje pe care mulți alții nu le au. Această dependență de suportul celor puternici și influenți poate crea o percepție de superioritate și, în unele cazuri, o atitudine disprețuitoare față de cei care nu se bucură de aceleași privilegii.

Pe de altă parte, există cei care nu au pe nimeni—nici relații, nici indivizi influenți care să-i susțină. Acest aspect al vieții poate fi comparat cu povestea slăbănogului din Evanghelie, care era paralizat de 38 de ani și se plângea lui Isus că nu are pe nimeni care să-l ajute. Cu toate că era foarte aproape de rezolvarea problemei lui, era în același timp departe de a o rezolva. Situația lui ilustrează perfect sentimentul de neputință și disperare pe care îl trăiesc cei fără resurse sau conexiuni influente.

Slăbănogul se afla lângă scăldătoarea Vitezda, unde se credea că primul care intră în apă după ce aceasta era tulburată de un înger, va fi vindecat. În ciuda apropierii sale fizice de soluție, lipsa de ajutor îl făcea să se simtă foarte departe de vindecare. Și totuși, se va întâmpla ceva neașteptat: în timp ce ceilalți se chinuiau să găsească soluții pentru situația lor, el o primește fără cel mai mic efort din partea lui Cristos. Această intervenție divină subliniază ideea că există speranță și pentru cei care nu au resurse sau relații influente.

Contrastul între cei privilegiați și cei fără ajutor ne invită să reflectăm asupra valorii ”relațiilor strategice” și asupra modului în care acestea influențează viața unei persoane. Relațiile pot deschide uși, dar adevărata putere vine din credința și speranța care transcend aceste legături umane. Povestea slăbănogului ne arată că, în ciuda absenței sprijinului uman, Dumnezeu poate interveni în moduri neașteptate, aducând soluții și speranță în cele mai dificile situații.

Întâmplarea din Evanghelie ne amintește că există o speranță dincolo de relațiile umane. Dacă nu ai frați sau prieteni în poziții influente, poți deveni fratele și prietenul lui Isus. Atâta timp cât El te cunoaște și știe situația ta, nu trebuie să îți pierzi speranța. Dumnezeu poate deschide uși chiar și pentru cei care nu au „pile și relații”.

Privilegiile oferite de ”relațiile strategice” nu ar trebui să fie considerată singura speranță. Există o putere mai mare, o putere divină care poate transforma viețile celor care se simt abandonați și fără ajutor. Aceasta este o lecție de umilință și credință, care ne permite să concluzionăm că adevăratele miracole se întâmplă atunci când ne deschidem inimile spre Cer și credem în puterea lui Dumnezeu care este Tatăl tuturor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5