Preluarea fostului Cinematograf 23 August, pe ultima sută de metri

Primarul Ioan Turc a anunţat că preluarea fostului Cinematograf Omnia/23 August este pe ultima sută de metri, ritmul de pregătire a documentelor fiind unul foarte alert. Potrivit acestuia, protocolul de predare-preluare a fost întocmit de către RADEF România Film şi a fost transmis către Primăria Bistriţa.

          Municipalitatea trebuie să actualizeze situaţia juridică a imobilului, cadastrul şi Cartea Funciară. „Imediat ce această actualizare va fi finalizată, semnăm preluarea cinematografului. Documentele sunt la noi. Ceea ce a trenat zece ani, a fost rezolvat în trei luni”, a explicat primarul Turc.

          În context, acesta a menţionat că regizorul Radu Afrim va fi prezent săptămâna viitoare la Bistriţa pentru a gândi un proiect de fond legat de teatrul bistriţean. „Vom clarifica termenii colaborării, va fi o colaborare reală, nu pe mici proiecte. Va fi o colaborare care va viza întreg proiectul teatrului bistriţean”, a mai spus Ioan Turc.

Comentarii

16/07/21 12:27
Iuliu

Chiar dacă initial intentia primarului Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, se pare că acest lucru nu este posibil deoarece Legea nr.303/2008, in baza căreia se face transferul prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Asadar, conform legii primarul Ioan Turc nu are altă alternativă decât să reabiliteze clădirea. De fapt, el a identificat ca destinatie pentru clădirea fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată, aceasta să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita. Totusi, pentru ca fostul „Cinema 23 August” să devină un teatru functional cu dotări la nivelul standardelor actuale inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire nouă pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier amplu pentru public prevazut si cu spatii pentru garderobă.

16/07/21 17:49
Delia Velescu

Am vazut la fostul cinematograf "Omnia" filme, "Serbari" date de elevii Liceului, la acea vreme "Alexandru Odobescu", condus de eminentul profesor Stefan Lupu. O acustica perfecta. Eram si eu eleva. Felicitari Bistritenilor si scucces celor ce vor deavarsi acest minunat omagiu adus culturii.

20/07/21 16:53
Din cartiere

Ce m-as rade sa le pice in cap celor din primarie ... si " iubitorilor de harburi si darapanaturi " ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5