Preot Vasile Beni: Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este a încrederii în mijlocirea şi în puterea rugăciunii Maicii Domnului

În puţine cuvinte, dacă ar trebui să ne oprim, pe scurt, la învățătura pe care Sfânta noastră Biserică o are față de Maica Domnului, am putea spune că ea este: Pururea Fecioară, Rugătoare neîncetată, Mijlocitoare permanentă și Născătoare de Dumnezeu-Teotokos. Dacă ar trebui să amintim depre virtuțile pe care le-a avut Maica Domnului, am putea spune despre: ascultare, smerenie și tăcere. Dacă ar fi să amintim care sunt argumentele pentru care noi o cinstim, am putea aminti despre cele Trei persoane Treimice: Tatăl a ales-o, Fiul S-a întrupat, iar Duhul Sfânt a adumbrit-o.

Referindu-ne însă la ziua de 1 octombrie, am putea spune că este înscrisă în calendarul nostru creştin ca fiind o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Sărbătorea Acoperământului Maicii Domnului, pe care o serbăm şi o pomenim astăzi, îşi are originea în evenimentul prin care Maica Domnului le-a descoperit creștinilor puterea ocrotirii sale și a purtării de grijă în fața celor mai grele încercări. În timpul domniei împăratului bizantin Leon cel Înţelept, Constantinopolul a fost înconjurat de către armatele ruşilor, care erau păgâni către această perioadă. Locuitorii orașului s-au adunat în biserica din Vlaherne, unde erau păstrate mai multe relicve ale Maicii Domnului. Făcând priveghere de toată noaptea, credincioșii, printre care era și Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul său Epifanie, au văzut-o pe Maica Domnului, însoțită de Sf. Ioan Botezătorul și mulți alți sfinți și îngeri. Fecioara Maria a îngenunchiat în mijlocul Bisericii și a rămas un timp îndelungat în rugăciune. După care și-a întins acoperământul său peste cei adunați pentru a-i ocroti. Astfel orașul a fost salvat de primejdie și cruțat de inevitabila vărsare de sânge.

Ce mesaj ne transmite această sărbătoare

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este o sărbătoare și a credinţei noastre, a nădejdii oricărui credincios, a încrederii în mijlocirea şi în puterea rugăciunii Maicii Domnului. Este o sărbătoare a nădejdii pe care o avem în Maica Domnului.

Maica Domnului se roagă neîncetat pentru noi, acoperindu-ne cu omoforul milei și dragostei sale. Ori de câte ori o căutăm în rugăciune pe Preasfânta noastră Maică, ea ne sprijină și ne întărește. După Mântuitorul Hristos, ea este apărătoarea neamului nostru creștinesc.  

Spunea părintele Ilie Cleopa: „Mult pot și sfinții lui Dumnezeu, dar nici unul cât Maica Domnului. Dacă nu era Maica Domnului în ceruri, între Sfânta Treime și noi, lumea asta se pierdea demult. Ea pururea stă în genunchi și se roagă Preasfintei Treimi”.

Prin Maica Domnului se unește cerul cu pământul. Ea este mijlocitoarea lumii care înalță rugăciunile noastre către tronul Fiului lui Dumnezeu. Durerea lumii, păcatele lumii, suferințele lumii sunt și durerea Maicii Domnului. Ea se roagă cu lacrimi cu noi și pentru noi.

Să nu uităm că ne aflăm pururea sub acoperământul Maicii Domnului, în ocrotirea ei, în cuprinsul dragostei ei. Și oricine dintre noi poate simți acest lucru dacă cu credință și evlavie o va cinsti. Maica Domnului, după trup, a devenit maica duhovnicească a tuturor celor care-L iubesc pe Hristos și care tind să-l urmeze pe calea mântuirii până la capăt, până sub Cruce. Astfel, și în această mare sărbătoare, dar și de zi a vieții noastre să ne rugăm Maicii lui Dumnezeu: „Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu; Păzeşte-ne pe noi, sub sfânt Acoperământul tău!” Amin!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5