Pr. Vasile Beni: Acoperământul Maicii Domnului - O minune care ne învaţă cum Maica Domnului ne fereşte de necazuri
Dragii noştri credincioşi!
Cinci sunt sărbătorile mai importante care sunt închinate cinstirii Maicii Domnului: Buna Vestire (25 Martie); Naşterea Maicii Domnului (8 Septembrie); Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 Noiembrie); Adormirea Maicii Domnului (15 August) şi Acoperământul Maicii Domnului (1 Octombrie). Şi fiecare dintre sărbătorile amintite ne învaţă despre rolul şi importanţa pe care Maica Domnului a avut-o şi o are în iconomia mântuirii, dar şi în viaţa fiecăruia dintre noi.
Referindu-ne însă la ziua de 1 octombrie, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului îşi are originea în evenimentul prin care Maica Domnului le-a descoperit creștinilor puterea ocrotirii sale și a purtării de grijă în fața celor mai grele încercări.
În timpul domniei împăratului bizantin Leon cel Înţelept, Constantinopolul a fost înconjurat de către armatele ruşilor, care erau păgâni. Locuitorii orașului s-au adunat în biserica din Vlaherne, unde erau păstrate mai multe relicve ale Maicii Domnului. Făcând priveghere de toată noaptea, credincioșii, printre care era și Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos și ucenicul său Epifanie, au văzut-o pe Maica Domnului, însoțită de Sfântul Ioan Botezătorul și mulți alți sfinți și îngeri. Fecioara Maria a îngenunchiat în mijlocul Bisericii și a rămas un timp îndelungat în rugăciune. După care și-a întins acoperământul său peste cei adunați pentru a-i ocroti. Astfel orașul a fost salvat de primejdie și cruțat de inevitabila vărsare de sânge.
Ce mesaj ne transmite această sărbătoare
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este o sărbătoare și a credinţei noastre, a nădejdii oricărui credincios, a încrederii în mijlocirea şi în puterea rugăciunii Maicii Domnului.
Maica Domnului se roagă neîncetat pentru noi, acoperindu-ne cu omoforul milei și dragostei sale. Ori de câte ori o căutăm în rugăciune pe Preasfânta noastră Maică, ea ne sprijină și ne întărește. După Mântuitorul Hristos, ea este apărătoarea neamului nostru creștinesc.
Părintele Ilie Cleopa spunea: „Mulţi pot și sfinții lui Dumnezeu, dar niciunul cât Maica Domnului. Dacă nu era Maica Domnului în ceruri, între Sfânta Treime și noi, lumea asta se pierdea demult. Ea pururea stă în genunchi și se roagă Preasfintei Treimi”.
Să ne rugăm la ceas de sărbătoare, dar şi în fiecare zi a vieţii noastre zicând: „Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu; Păzeşte-ne pe noi, sub sfânt Acoperământul tău!” Amin!
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu. Păzeşte-ne pe noi, sub sfânt Acoperământul tău!
- Preot Vasile Beni: Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este a încrederii în mijlocirea şi în puterea rugăciunii Maicii Domnului
- Pr. Vasile Beni: Să nu uităm că ne aflăm pururea sub Acoperământul Maicii Domnului, în ocrotirea și dragostea ei
- Părintele Vasile Beni: Maica Domnului se roagă neîncetat pentru noi, acoperindu-ne cu omoforul milei și dragostei sale
- Pr. Vasile Beni: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătoarea care anticipează marele praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos
Adaugă comentariu nou