Primarul Dorin Vlaşin: CNI lansează licitaţia pentru Complexul sportiv multifuncţional de la Năsăud!

Primarul oraşului Năsăud, Dorin Vlaşin, anunţă că la nivelul Companiei Naţionale de Investiţii va fi demarată procedura de achiziţie publică pentru contractul de proiectare tehnică şi execuţie de lucrări pentru Complexul sportiv multifuncţional. Potrivit acestuia, finanţarea acestui obiectiv de investiţii este aprobată la nivelul ministerului Dezvoltării.

Anul trecut, au fost reaprobaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, valorile prezentate de ministerul de resort fiind  de 37.902 mii lei, (cu TVA), din care Construcţii plus Montaj reprezintă 26.593 mii lei. Finanțarea de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei  prin „C.N.I.”  SA este de 36.710 mii lei, iar de la bugetul local al oraşului Năsăud este de 1.192 mii lei.  Realizarea acestei investitii se va face prin subprogramul „Complexuri sportive“ din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.“ - SA.

          ****

Lucrările propuse a se realiza sunt următoarele:

Realizarea lucrărilor de terasamente și nivelarea terenului;

Realizarea branșamentelor de apă, canalizare, gaz, curent electric, telecomunicații;

Amenajarea unui teren de tenis;

Amenajarea unui teren multifuncțional de volei și baschet;

Amenajarea unui teren multifuncțional de mini-fotbal și handbal;

Amenajarea unei piste de skateboard;

Amenajarea de gradene pentru spectatori;

Amenajarea unui bazin exterior pentru adulți cu adâncime de 1.50 m;

Amenajarea unui bazin exterior pentru copii cu adâncime de 1.00 m;

Amenajarea unui bazin exterior pentru copii cu adâncime de 0.50 m;

Construirea unei clădiri care să aibă în componență:

Bazin închis, zonă de gradene, saună, vestiare, dușuri, spații pentru grupuri sanitare,

Spații tehnice situate la subsol și la parter dotate cu instalații, utilaje și echipamente pentru prepararea, tratarea și controlul calității apei și a aerului,

Zonă de alimentație publică,

Sală de fitness,

Sală de sport multifuncțională,

Spații de depozitare;

Săli de cursuri pentru copii: Sală de șah, Atelier de pictură și Atelier de fotografie;

Cabinet medical;

Spațiu expozițional

Construirea unui corp cu vestiare, magazin și spațiu de depozitare aferent terenurilor de sport;

Amenajarea de alei auto și pietonale;

Amenajarea spațiului din jurul piscinelor exterioare cu zonă pentru plajă realizată din podele de lemn și dale de mozaic;

Amenajarea zonei pentru plajă cu șezlonguri, umbrele, mese cu scaune, dușuri, cișmele, aparate de joacă pentru copii, coșuri de gunoi, corpuri de iluminat;

Amenajarea de spații verzi prin plantarea de arbori și montarea rulourilor de gazon;

Realizarea împrejmuirii complexului sportiv;

Asigurarea unui număr de 150 de locuri de parcare.

Caracteristicile principale ale construcției:

Clădirea principală are un regim de înălțime de S+P+M și înălțime variată, începând de la 7.75 m, până la 3.82 m. Aceasta adăpostește un bazin de înot și funcțiunile adiacente acestuia, cum sunt spațiile tehnice, vestiarele pentru bazinul interior, vestiarele pentru bazinele exterioare, dar și zona de primire. De asemenea, clădirea dispune de o zonă pentru alimentație publică, o sală de fitness și una pentru tenis de masă.

Bazinul de înot are dimensiunile de 25.00x12.50 m, fiind situat într-o încăpere cu deschidere de 26.15 m și lungime de 42.40 m. În această încăpere sunt dispuse 5 rânduri de gradene, o saună uscată și una umedă. În ceea ce privește vestiarele destinate acestui bazin, două, pe sexe, au o capacitate de câte 32 de persoane, iar unul destinat persoanelor cu dizabilități cu o capacitate de 5 vestiare. Accesul la vestiare se realizează din zona de recepție a complexului, prin doi turnicheți de acces tip tripod. Tot din foaier se face accesul la cabinetul medical, la vestiarele personalului și la spațiul tehnic, adiacent bazinului. De asemenea, pe o scară se poate ajunge la etaj, unde sunt dispuse două săli, una pentru fitness, iar cea de-a doua pentru tenis de masă. Accesul pentru persoanele cu dizabilități la etaj se realizează prin intermediul unui elevator mobil dispus pe scară.

Zona de bazine exterioare cuprinde un bazin cu adâncime de 1.50 m, cu o suprafață de 832 mp, un bazin pentru copii cu adâncime de 1.00 m, cu suprafață de 190 mp și un bazin cu adâncimea de 0.50 m și suprafața de 203 mp. Aceste bazine dispun de o zonă de plajă pentru 300 de persoane, pe două niveluri, primul cu o pardoseală de lemn, situată la cota +/- 0.00, iar cel de-al doilea situat la cota -0.37 m, acoperit cu dale de cauciuc. În zona bazinului pentru copii cu adâncimea de 0.50 m, sunt amenajate zone de joacă pentru copii, cu balansoare și un tobogan. De asemenea, aici găsim un bar cu 6 mese, pentru servirea băuturilor. Un al doilea bar, se află lângă zona de alimentație publică și dispune de 11 mese. Cele trei bazine au acces la 16 dușuri exterioare.

În partea estică a parcelei sunt amenajate 3 terenuri de sport, unul de tenis, cu dimensiunea de 42.00x21.00 m, unul pentru baschet și volei de 44.00x22.00 m și unul pentru handbal și minifotbal de 44.00x22.00 m. Adiacent acestor terenuri se propune un skatepark. De asemenea, această zonă dispune de un număr de aproximativ 590 de locuri în gradene.

Tot complexul dispune de 152 locuri de parcare, 3 dintre acestea fiind rezervate persoanelor cu dizabilități.

Suprafața construită desfășurată: 7.344,45 mp.

Durata de realizare a investiţiei este de  36 de luni

 ***

În prezent, în orașul Năsăud nu există o bază de sport multifuncțională de acest tip. Cel mai apropiat bazin de înot  este situat în municipiul Bistrița la o distanță de 25 km. Terenurile de sport din aer liber se rezumă la câteva unități izolate (unde se practică în general fotbalul), iubitorii de alte sporturi neputând să-și exercite pasiunea. În concluzie o asemenea investiție se dovedește a fi extrem de benefică zonei, mai ales copiilor, cât și profitabilă.

Prin aprobarea finanțării acestui tip de proiect se va asigura desfășurarea optimă a activităților sportive, a pregătirii echipelor sportive, a pregătirii echipelor de performanță, a descoperirii de noi talente și totodată se va pune accentul pe dezvoltarea armonioasă a tinerilor prin practicarea sportului.

În conformitate cu normele europene privind accesibilitatea populației la facilități pentru practicarea sporturilor este necesară crearea infrastructurii și a obiectelor destinate sporturilor.

Oportunitatea investiției este determinată de necesitatea punerii în valoarea a acestor terenuri neamenajate, a creșterii potențialului zonei, a realizării unui loc de relaxare și recreere atât de necesare orașului cât și comunelor limitrofe, în condițiile lipsei unor spații de agrement și de practicare a sporturilor în orașul Năsăud, a existenței unui spațiu public, abandonat, inestetic și fără utilizare care poate fi transformat și reconfigurat în vederea satisfacerii  nevoii de practicare a sporturilor în orice anotimp. Locurile de joacă pentru copii, bazinele de înot terenurile de sport trebuie privite ca un tot unitar.

Prin realizarea investiției ”Complex Sportiv multifuncțional” în orașul Năsăud se preconizează că se vor atinge următoarele obiective:

Atragerea în special a elevilor și a populației rezidente în localitate și din comunele învecinate în activități sportive, foarte utile în păstrarea sănătății;

Ridicarea gradului de coeziune socială prin desfășurarea de activități comune, atât cele cu caracter sportiv, cât și asocierea la acestea a unor activități comerciale prin prevederea în incintă a unui spațiu pentru servirea mesei și socializare;

Sporirea interesului tinerei generații pentru activitățile sportive competiționale, cu posibilitatea descoperirii de tinere talente;

Răspunde cererilor elevilor care manifestă un interes deosebit pentru sport după cum reiese din analiza celor peste 300 de chestionare completate de către elevii din orașul Năsăud, prin care s-au evidențiat pricipalele activități sportive;

Dotările multifuncționale ale complexului sportiv vor duce la dezvoltarea interesului copiilor si tinerilor pentru a practica diverse tipuri de activități sportive;

Va crește popularitatea practicării diferitelor sporturi printre locuitori, deoarece vor putea participa ca spectatori la competițiile locale care vor fi organizate. Este o posibilă opțiune educativă, sănătoasă, la petrecerea timpului liber, ceea ce poate conduce la creșterea nivelului de sănătate al locuitorilor din zonă.

 

 

 

Comentarii

09/02/21 16:18
Toni

Un vechi proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.”
Dacă la Năsăud se poate, de ce nu se poate si la Bistrita? Pentru că prostănacii din Consiliul Judetean nu au înteles că prin CNI pot fi construite si alte obiective si nu doar săli de sport (termenul „prostănac” atât de drag PSD-istilor a fost folosit de tătucul lor Ion Iliescu la adresa lui Mircea Geoană).
Cum altfel decât prostie poate fi definit faptul că la Bistrita mai construieste cu fonduri CNI încă o sală polivalentă in localitatea componentă Unirea, în conditiile în care orasul mai are o sală polivalentă situată chiar in apropierea parcului. Din moment ce ai o sală polivalentă în oras de ce să mai faci una când eventual cu acei bani ai fi putut să faci un bazin olimpic acoperit sau chiar un patinoar artificial acoperit pentru diversificarea competitiilor sportive găzduite la Bistrița.
Iata programele care pot fi finantate prin Compania Națională de Investiții:
1)Institutii de invatamant; 2)Sali de sport; 3)Lucrari in prima urgenta; 4)Asezaminte culturale; 5)Sali de cinema; 6)Parcuri sportive; 7)Blocuri zone defavorizate; 8)Bazine de inot; 9)Patinoare artificiale; 10)Infrastructura justitie; 11)Unitati sanitare; 12)Sistem integrat apa si canalizare; 13)Reabilitare termica pentru cladiri din domeniul public; 14)Drumuri de interes local si drumuri de interes judetean; 15)Fose septice, microstatii de epurare si sisteme de alimentare cu apa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5