Primarul Mircea Romocea: La 145 de ani de Maial, Năsăudul vrea să bată toate recordurile! Cu costumul popular!

Cu circa 5000 de oameni îmbrăcați cu cele mai mândre haine scoase din lada de zestre a bunicilor sau cusute în zilele noastre adunați în același timp, în același loc, Năsăudul vrea să impună zona a cărei inimă culturală este ca Patrie a Costumului Popular!

E bine cunoscut faptul că Țara Năsăudului, cu o tradiție a costumului popular de sute de ani recunoscută de specialiști în etnografie din țară și străinatate, se bucură de o bogăție și diversitate a portului național nemaiîntâlnită în alte zone istorice. Elementele sale tradiționale, cum ar fi clopul cu păun, curelele cu mărgele, zadiile, ceptarul cu ciucuri sau năfrămile înflorate, se fac remarcate oriunde sunt purtate și au inspirat creatori ai marilor case de modă internaționale în realizarea unor colecții spectaculoase.

Dată fiind tradiția Maialului elevilor năsăudeni, care se organizează fără întrerupere încă din anul 1871, prin care s-a pus în evidență costumul popular din zonă, Primăria Năsăud și Casa de Cultură "Liviu Rebreanu" Năsăud, susținute de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Asociația de promovare a turismului ”Turist în Bistrița-Năsăud”, în parteneriat cu Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, școlile din orașul academicienilor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Năsăud și toate comunele de pe văile Someșului, Sălăuței, Rebrei, Ilvelor și de la poale de Țibleș, și-a propus crearea unui eveniment menit să confere Țării Năsăudului titlul de Patrie a Costumului Popular.

Evenimentul a fost gândit în contextul în care Parlamentul României a decretat prin lege data de 16 mai ca Zi a Costumului Popular. Deoarece data oficială a sărbătorii din acest an cade într-o zi de luni, organizatorii au considerat oportună marcarea acesteia duminică, în 15 mai, odată cu Maialul elevilor năsăudeni.

De Ziua Costumului Popular, organizatorii își propun să adune cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Se preconizează participarea a minimum 5000 de persoane la acest eveniment, care să respecte condiția obligatorie impusă de organizatori: să vină îmbrăcați în costum popular!

Primar,
Mircea Romocea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5