Primarul “podar” din Şieu Odorhei

Un pod foarte îndepărtat, îşi spuneau în urmă cu vreo 18 ani cetăţenii din satele comunei Şieu Odorhei, când venea vorba despre o legătură peste râul Şieu între Cristur şi Coasta. Ideea unui pod a prins contur, iar luntrea şi puntea au fost lăsate doar de domeniul amintirilor. Râul Şieu desparte cele două sate din perioada când câteva gospodării ale cristurenilor au apărut peste apă şi care, în timp s-au înmulţit, împânzind spaţiul din vecinătatea coastelor împădurite şi astfel a prins contur o nouă aşezare numită Coasta sau, în limbajul locului, Coasta Cristurului, ne spunea prof. Vasile Cosma, un localnic, bun cunoscător al istoriei.

Podul a fost inaugurat după un an de la punerea şi sfinţirea pietrei de temelie. În 25 septembrie s-a tăiat panglica. Primarul Viorel Chirlejan, directorul de la LDP, Aurel Ciupe, ing. şef de şantier Ioan Botiş, “drumari de clasă”, au fost primii care au păşit pe noua cale rutieră. Atunci, primarului Chirlejan i-au fost aduse laude. Şi le-a meritat. Numai drumurile făcute la Satu Mare (sediul agenţiei SAPARD) şi la Bucureşti au însumat peste 100.000 de kilometri. Podarului îi şade bine cu drumul. A bătătorit cu stoicism distanţele, a bătut la porţi şi uşi, uneori prea birocratic închise, dar le-a deschis şi a obţinut banii necesari, peste 1 milion de euro pentru realizarea obiectivului propus. Şi astfel respectul şi recunoştinţa cetăţenilor din zonă au fost şi sunt binemeritate la adresa primarului din Şieu Odorhei. Dar lucrarea nu-i terminată, ne spunea acesta.

De la pod până la şosea, prin Cristur şi Coasta, drumul trebuie modernizat, eventual asfaltat. Demersurile au început. Vor fi multe drumuri de făcut, dar cum călătorului îi şade bine cu… drumul, cum spuneam mai înainte, “podarul” Chirlejan nu se dă bătut. Vrea ca în al treilea mandat de primar să-şi înscrie în setul de realizări un alt obiectiv important pentru oamenii din zonă şi nu numai.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5